zondag 29 december 2013

Stoofperentaart


Ik maakte een taart met stoofpeertjes. Ik heb de stoofpeertjes lekker lang laten stoven in rode wijn, kaneel en suiker.

Ik maakte een kruimeldeeg van 300 gr bloem, 150 gram roomboter, 1 ei, 125 gram donkere basterdsuiker en 2 eetlepels bakpoeder. 

Terwijl dat lag te rusten in de koelkast maakte ik een vanillepudding van 3 eidooiers die ik met 15 gram bloem en een scheutje melk glad roerde.
Ik verwarmde 250 ml melk met vanille merg en 50 gram suiker. Dat haalde ik van het vuur en voegde het langzaam en onder constant roeren toe aan het eimengsel. Het geheel ging terug in de pan, om nog even te koken en in te dikken. Dan de pan in koud water en onder voortdurend roeren laten afkoelen.

Als de pudding koud is een springvorm bekleden met het grootste deel van het deeg, de vanille pudding erover doen en daarna de stoofpeertjes (goed uitlaten lekken en in reepjes snijden).
Daarna rest van het deeg erover kruimelen en in de oven.
uurtje op 175 graden

* Als de bovenkant te bruin wordt, leg er dan een stukje zilverfolie op.

** Je kunt de vanille pudding ook maken met 3/4 melk en 1/4 stoofpeertjes vocht.
*** Je kunt ook een taart zonder deegbovenlaag maken, maar dan kun je beter de stoofpeertjes op de bodem doen en de pudding erboven op.

maandag 16 december 2013

pitabrood

Ook pitabrood zelf maken is goedkoper, lekkerder en leuk om te doen:


Ingrediënten

Porties: 8 

  • 250 ml warm water (45 C)
  • 375 g bloem
  • 2 afgestreken theelepels (6 g) zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 afgestreken theelepels poedersuiker
  • 3 afgestreken theelepels droge gist
  • -------------------------------------------------------
  • Bereidingswijze

    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe alle ingrediënten in de bak van je broodmachine, zet die op de ‘deeg’ stand en zet de machine aan. De machine geeft een signaal als het deeg voldoende gerezen is.
    2. Strooi wat meel op je werkoppervlak en leg het deeg erop. Rol en rek het voorzichtig op tot een rol van 25 cm lang. Snijd het deeg met een scherp mes in acht stukken. Maak van elk een mooi balletje en maak er met een deegroller cirkels van tussen de 6 en 18 cm van. Laat ze met een doek erover een halfuur rijzen op een licht met bloem bestoven opperlak, tot ze een beetje opgezwollen zijn.
    3. Verwarm de oven voor op 260 C. Leg 2 of 3 broodjes op een metalen rooster. Bak de broodjes 4 à 5 minuten, tot ze verder opgezwollen zijn en de bovenkant bruin begint te worden. Haal ze dan uit de oven en doe ze meteen in een zak van bruin papier en doe deze meteen dicht of leg er een vochtige theedoek overheen, om ze zacht te laten worden.
    4. Als de pitabroodjes zacht zijn geworden, snijd ze dan open of snijd ze in tweeën als je de helften apart wilt gebruiken. Ze blijven een paar dagen goed in een plastic zak in de ijskast, en één of twee maanden in de diepvries.



zelf tortillas/wraps maken

Je kunt natuurlijk heel makkelijk van die wraps/tortilla i.n de supermarkt halen, maar zelf maken is leuker, verser, gezonder en goedkoper.
En het is vrij simpel.

Ingrediënten:

300 gram bloem (Naar keuze wit/volkoren of een mengvorm)
250 ml hand warm water
40 gram zachte boter
1 theelepel zout

Meng de bloem en het zout, kruimel de boer erdoor to een kruimelig deeg, voeg dan beetje bij beetje water toe en kneed tot een stevig deeg. Duw en trek het goed door om de gluten aan het werk te zetten.

Verdeel het deeg in 12 porties, rol die dun uit.

Verwarm een koekenpan op hoog vuur zonder olie of boter, bak de tortilla 30 seconden aan 1 kant, draai om en 10 seconden aan de andere kant.

Eet smakkelijk

vrijdag 25 oktober 2013

Hazelnootbrood

Ingrediënten:

250 gram tarwemeel
250 gram volkoren meel
300 ml water
4 gr droge gist
40 gram suiker
snufje zout
2 eetlepels olie (bvk hazelnootolie)

100 gr hazelnoten

-------------------------------------------------------

Rooster de hazelnoten 5-10 minuten in de oven, wrijf de velletjes ervan af en hak ze fijn.

Kneed een deeg van het meel,water, zout, olie, suiker en gist (of doe het in de broodbakmachine).

Laat het deeg 40 minuten rijzen, Kneed de hazelnoten erdoor, vorm er een bolvormig brood van en laat weer 30 minuten rijzen.

Bak in de oven op 220 graden tot het er mooi bruin uitziet en hol klinkt als je erop klopt.



Walnoten taartje

Ingrediënten:

Ongeveer 200 gram  ongezouten walnoten (12 heel en de rest gehakt in grove stukken)
150 gram roomboter (in blokjes)
1 ei
130 gram lichte bastersuiker (donkere kan ook heel goed)
20 gram suiker
250 gram bloem
250 ml slagroom
2 eetlepels melk om te bestrijken (of een losgeklopt ei)


Maak van de bloem, basterdsuiker, ei en boter een samenhangend deeg en laat dit een half uur rusten in de koelkast.
Rooster in een hete pan de gehakte walnoten licht en roer de suiker en slagroom erdoor, breng aan de kook en laat 1 minuutje inkoken.Laat even afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed met de helft van het deeg een bakvorm en stort daarin het walnotenmengsel. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg die erover heen. Bestrijk met melk of losgeklopt eigeel en plaats in de oven.

Zet in het midden van de oven, na ongeveer een half uurtje de hele walnoten erop leggen en nog 10 minuutjes terugzetten.




maandag 26 augustus 2013

De overheerlijke salade van Shona



De honeycomb Chrunchie van Shona




Wonderbites van Shona

Shona maakte voor de proeverij heerlijke wonderbites:


Opgerolde broodslakjes van Shona



Soep van gegrilde rode paprika.

Op de proeverij bracht Jessica deze heerlijke soep mee.
Ingrediënten; 10 gegrilde rode paprika`s Olijfolie 2 rode of zoete uien héél fijn gesnipperd 4 of 5 teentjes knoflook Verse tijm 2 el Klein blikje tomatenpuree zonder zout 1 liter groentebouillon van 2,5 tablet. Peper
Als je een gladde soep wilt pureer je alle paprika`s met een staafmixer. Wil je stukjes in de soep pureer er dan 8 en snijd de andere 2 in kleine stukjes. Verwarm in een soeppan een flinke scheut olijfolie en voeg de ui toe. Laat dit zachtjes zweten tot je mooie zachte ui hebt. Hoeft niet te kleuren. Voeg dan de knoflook tijm en tomatenpuree toe en laat dit zeker 5 minuten zachtjes bakken om de tomatenpuree te ontzuren. Hoeft nog steeds geen kleur te krijgen. Voeg nu de paprika puree en eventueel stukjes paprika stukjes toe en roer door elkaar. Hang een zeef boven de pan en voeg de bouillon toe. Je wilt de kruiden van het bouillon blokje niet in de soep hebben. Laat het geheel nog zachtjes 5 minuten doorkoken en je kunt nu de soep pureren met een staafmixer als je geen stukjes wilt. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Soep kan warm en koud gegeten worden, lekker met de zwoele salade en brood van Shona!


Monchoutaart


Op de Proeverij der parellen bracht Saskia deze taart mee: Ingrediënten: 50 gr. Boter ½ pot bosbessenjam 1 pak theebiscuit 2 pakjes Monchou 125 gr witte basterdsuiker 1 beker slagroom (250 ml) 1 zakje vanillesuiker 1 zakje Klop-fix 2 bananen 1 blik vlaaivulling kersen


Bereiding: Verhit de boter en de jam in een steelpan en roer door elkaar. Biscuits verkruimelen en mengen met het boter-jammengsel. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm (24cm) en druk goed aan met een lepel. Laat minstens 20 min. afkoelen in de koelkast. Klop de Monchou met de basterdsuiker luchtig. Klop de slagroom met de vanillesuiker en de Klop-fix en meng dit door de Monchou. Verdeel het mengsel over de taartbodem. Snijd de bananen in plakjes en verdeel die over het Monchoumengsel. Verdeel als laatste de vlaaivulling erover. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.




donderdag 1 augustus 2013

Zelfgemaakte ijsjes met zomerfruit



  

Ingrediënten

Limonade of jus d’orangeFruit naar keuze zoals bosbessen, frambozen, bramen, kersen, en appel

Bereidingswijze:

1. Ik heb zelf een pakje diepfries zomerfruit gebruikt. Hier zit een mix in van bramen, frambozen, kersen en bosbessen. Ik heb de ijsvormpjes gevuld, maar niet helemaal tot bovenaan, met het zomerfruit. Daarna vul je de vormpjes met jus d’orange of limonade tot net iets onder de rand.2. Je zet de stokjes er weer in en de ‘ijsjes’ kunnen de diepvries in voor een aantal uur. Het ligt aan je diepvries hoelang het duurt voordat de ijsjes bevroren zijn.


Een heerlijke frisse aardappelsalade. Heerlijk bij een bbq of lunch.



Ingrediënten (voor 4 personen)
  1. pond krieltjes of nieuwe aardappelen (Neem hier geen kruimige aardappelen voor, maar een stevige aardappel)
  2. 1 of 2 eieren
  3. 1/2 bosje lente uitjes
  4. 1/2 paprika
  5. zilveruitjes
  6. augurkjes
  7. teentje knoflook
  8. Provençaalse kruiden
  9. citroen
  10. mayonaise (1 eetlepel)
  11. yoghurt (1 eetlepel)
  12. verse peper & zout (naar smaak)
Bereiding
  1. Kook de aardappelen (met of zonder schil) met een beetje zout, doe de laatste 5 minuten de eieren erbij zodat deze gekookt worden.
  2. Pers ondertussen het teentje knoflook, doe hier zout, peper en evt. Provençaalse kruiden naar smaak bij.
  3. Meng vervolgens een eetlepel mayonaise en een eetlepel yoghurt. Mix het geheel en voeg wat vocht van de zilveruitjes toe. Hierdoor wordt het wat dunner, wat weer goed is omdat de aardappelen dit op zullen nemen.
  4. Snij de lente-uitjes klein, doe hetzelfde met de paprika, zilveruitjes en augurkjes. De hoeveelheid hangt af van je eigen smaak. Mix dit met de kruiden/mayo mix.
  5. Als de aardappelen gekookt zijn giet je ze af.Snijd ze daarna in plakjes. Roer dit door de mix als de aardappelen nog lauwwarm zijn, omdat de aardappelen het vocht dan goed opnemen en het extra lekker wordt!
  6. Laat de salade afkoelen voordat je ‘m opdient.


donderdag 14 maart 2013

Roomastellen

Vandaag heb ik Roomastellen gemaakt, dat zijn een soort roombroodjes maar dan open.

Ingrediënten:


  • Voor de broodjes(voor ongeveer 8 stuks): 
250 gram bloem
20 gram verse gist of een half zakje gedroogde
1 eidooier
110 gram lauw water of melk
25 gram suiker
4 gram zout
37 gram boter of margarine of olie


  • Voor de banketbakkersroom:

5 dl melk
1/2 vanillestokje
50 g custardpoeder
50 g suiker

Bereiding:

Maak het deeg met de hand of in de bbm of de keukenmachine en laat het dan in plastic in een theedoek 30 minuten voorrijzen.

Kneed weer door en maak er 8 bolletjes van. Druk die op de bakplaat plat en laat met plastic en een theedoek erover 20 minuten rijzen.

Duw een rondje in het midden en laat weer 10 minuten rijzen, dan rondje wat groter maken en nog eens 15 minuten rijzen.

Maak ondertussen de banketbakkersroom door  de melk met vanillestokje ong 15 min te  laten koken
 Suiker en custard met klein scheutje koude melk tot papje roeren. Vanille stokje uit de melk halen, papje erbij, even op laten koken en dan iets af laten koelen voor je het op de bodems kan doen.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en vul ze met de afgekoelde banketbakkers room.

Ongeveer een 15/20 minuten onafgedekt laten rijzen en 10 tot 15 minuten op 230 graden bakken.

TIP: Je kunt ze na het bakken door de poedersuiker rollen en/of er voor of na het bakken nog stukjes fruit op leggen.

donderdag 14 februari 2013

Rijstevlaai

Ik ben geen liefhebber van vlaaien, maar wilde toch eens proberen er eentje te maken. Ik had ooit een recept uit de Allerhande gehaald en dat heb ik gebruikt.




  • INGREDIËNTEN:

  • 25 g boter + extra voor invetten
  • 1.1 liter volle melk
  • 250 g mix voor witbrood (pak 450 g)
  • 175 g suiker +
  • 1 vanillestokje (zakje 1.5 g)
  • 125 g dessertrijst (pak 500 g)
  • 2 bekers slagroom (a 250 ml)
  • 1 kaneelstokje (zakje 20 g)
  • 2 eieren
  • 1/2 tablet chocolade extra puur 72% (a 100 g)


  • BEREIDEN:

    Stap 1. Smelt 25 g boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.

    Stap 2. Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe de rijst, 1 liter melk, 1 beker slagroom, het vanillestokje, merg, kaneelstokje, een mespunt zout en 125 g suiker in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Laat iets afkoelen (giet de rijst niet af).

    Stap 3. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel van 34 cm doorsnede. Leg in de springvorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

    Stap 4. Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad met een spatel en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.

    Stap 5. Maak met een kaasschaaf flinters van de chocolade. Klop de rest van de slagroom met 25 g suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom en bestrooi met de chocoladeflinters.



Muesli repen

Ik koop wel eens van die repen om mee te nemen naar mijn werk, maar was al tijden op zoek naar een makkelijke versie om zelf te maken.

De vond ik en die smaakt zeer goed. Natuurlijk heb ik wel iets aangepast aan het originele recept, deze versie is het geworden:


Ingrediënten:




3 eetlepels margarine
280 gram marshmallows (een pak)
300 gram gemengde  (zoete) noten 
100 gram cornflakes of gepofte rijst 
250 gram muesli

Bereiding:


Smelt in een grote pan de margarine en voeg geleidelijk de marshmallows toe.
Verwarm zacht tot het mengsel volledig is gesmolten.
Roer er de noten, cornflakes of rijst en muesli door en meng alle ingrediënten.
Giet het mengsel op een bakplaat en spreid het gelijkmatig uit.
Laat het 15 minuten staan en snijd het dan in repen.
Verpak elke reep in aluminiumfolie.

Je kunt ze het best binnen vier dagen opeten.

Tip: Nog niet uitgeprobeerd, maar volgens mij kun je ook heel goed de cornflakes voor een deel vervangen door popcorn.

Havermoutkoekjes

Ingrediënten:


  • 200 gram havermout
  • 120 gram (8 eetlepel) vloeibare margarine
  • 4-5 eetlepel melk
  • 150 gram gele basterdsuiker of rietsuiker


Bereiding:

  1. Warm de oven voor op 175° C. Meng in een kom of in de keukenmachine alle ingrediënten tot een niet plakkend deeg. Laat het deeg verpakt in plastic een half uurtje rusten in de koelkast.  Bestuif het werkvlak met wat bloem of strooi er nog wat havermout op. Vorm hierop het deeg tot een rol van ca. 4 cm doorsnee. Bestrijk het bakblik met wat margarine. Snijd het deeg in plakjes van 1 cm en leg ze op de bakplaat.
  2. Bak de koekjes in de hete oven in 18-20 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
  3. Vervang eventueel 1 eetlepel melk door 1 eetlepel gembersiroop en voeg extra 1 theelepel gemberpoeder toe.

rest verwerking oftewel rijstverwerking

Omdat ik niet altijd weet wie van onze studenten plotseling rond etenstijd voor de deur staat, dan wel wie van de nog thuiswonende kinderen plotseling een berichtje geeft dat ze niet thuis eten, en ik er met koken nog niet aan kan wennen dat we met minder zijn,  gebeurd het nog wel eens dat ik teveel maak.

Zo bijvoorbeeld met rijst en daarom was ik op zoek naar een recept om de rijst dan eens op een andere manier te verwerken.

Ik heb er rijstkoekjes van gemaakt.


Ingrediënten

  • 200 gr gekookte en afgekoelde rijst
  • 1 ui
  • 1 el gehakte verse kruiden (peterselie, bieslook,
  • dille)
  • peper, zout
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 ei
  • olie

Bereiden

Schil de ui en snipper hem. Meng de ui, verse kruiden, peper, zout, geraspte kaas en het ei door de rijst. Verhit olie in een pan en schep hierin bergjes van het rijstmengsel. Druk ze plat met een spatel of pannekoekmes en bak aan beide kanten goudbruin. 
Ik heb ook geprobeerd ze in de oven te bakken en dat gaat ook goed, alleen moet je zorgen dat je bakpapier goed ingevet is en dat je de koekjes halverwege een keer omkeer.

Zijn erg lekker als tussendoortje, maar ook als bijgerecht bij de maaltijd.

Appel happen ohh nee flappen

In mijn vriezer ligt altijd standaard een pakje bladerdeeg. Handig om in huis te hebben, voor onverwachte lekkernijen.
Je kunt er zowel hartig als zoet mee uit de voeten.

Hier mijn vlug klaar recept voor wat lekkers bij de koffie.

Ingrediënten:

10 plakjes bladerdeeg
3 grote appels in stukjes gesneden
suiker
kaneel


Bereiding:

Laat de plakjes ontdooien. Meng suiker en kaneel naar smaak door de appelstukjes.
Beleg elk plakje met een hoopje appelmengsel.
Bestrijk de randen met water. Vouw over de diagonaal dicht. En zorg dat de randjes goed dicht zijn.

Bestrijk de bovenkant met water en strooi er wat suiker over.

Een kwartiertje in de oven en smullen maar.

Zowel warm als koud erg lekker en nog feestelijker met slagroom of vanillesaus.

vrijdag 18 januari 2013

Rode Uien chutney

Ik ben dol op uien in al zijn facetten, dus ook regelmatig op zoek naar recepten met uien om uit te proberen. Dit is er eentje die goed bevallen is.

Ingrediënten:


    *3 rode uien
    * 1 teentje knoflook
    * 2 eetlepels olijfolie
    * 2 theelepels bruine basterdsuiker
    * 2 eetlepels balsamico-azijn
    * zout en peper
Bereiding:

Pel de uien en knoflook. Snijdt de uien in halve ringen en de knoflook in stukjes. Verhit de olie en fruit de uien met knoflook op een laag vuur in 15 minuten zacht.

Voeg de basterdsuiker en balsamico-azijn toe en laat het mengsel 10 minuten zachtjes inkoken tot het vocht verdampt is. . Haal de pan van het vuur en laat de chutney afkoelen. Breng het op smaak met zout en peper.



New York Cheesecake


Ingrediënten voor 1 taart voor ongeveer 10 personen

Ik heb de ingrediënten omgerekend vanaf het originele Amerikaanse recept en ietsjes afgerond. 
130 gr + 3 eetlepels bloem
400 gr suiker
2,5 tl citroenrasp
0,5 tl vanille-extract
3 eierdooiers
110 gr boter
1050 gr philadelphia of andere roomkaas 
1,5 tl geraspte sinaasappelschil
5 eieren
200 ml slagroom

Het recept schrijft een taartvorm van 24 cm voor, maar voor mij was de vulling ietsjes teveel voor de vorm. Ik adviseer een 26 cm te gebruiken, de taart wordt dan wel ietsjes lager... Maak bij een 26 cm vorm wel ietsjes meer deeg.

Voorbereiding

Zorg allereerst dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn.
Doe 130 gram bloem in een kom, samen met 30 gram suiker. Voeg hierbij 1/4 theelepel vanille-extract en 1 theelepel geraspte citroenschil. Vermeng alle ingrediënten met elkaar, maar een kuil in het midden, en voeg hier 1 eierdooier en alle boter (110gr) bij. Prak met een vork alles goed door elkaar heen, en als het deeg niet goed kneedbaar is, kun je een eetlepel water toevoegen. Kneed even goed door, maar een bal van het deeg, en leg deze bal in plastic folie voor een uurtje te rusten in de koelkast.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°.
Vet de springvorm in met boter.
Doe in een flinke kom het een deel van de roomkaas en voeg hier een `scheut` suiker aan toe. Mix goed met een mixer. Voeg weer wat roomkaas toe en wat suiker en mix weer goed. Ga zo door totdat de  en de suiker op zijn. Voeg nu de overgebleven citroenrasp, de sinaasappelrasp en de drie eetlepels (gezeefde) bloem toe, en mix dit alles heel goed door.
Voeg de 5 eieren 1 voor 1 toe, terwijl je mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het laatste goed is opgenomen. Voeg ook de overgebleven eierdooiers en het vanille-extract toe. Als laatste voeg de de slagroom toe en mix je nog eventjes door. 
Haal het deeg uit de koelkast, en rol 1/3 van het deeg uit op een bebloemd oppervlak. Maak je geen zorgen als dit niet lukt, het deeg is namelijk best nat en breekbaar (mij is het niet gelukt het uit te rollen). Lukt het niet, plak dan gewoon kleine stukjes deeg in de springvorm, totdat je de hele bodem van de springvorm hebt bekleed. Strijk het geheel glad met een lepel.
Bak de vorm in de voorverwarmde oven 15 minuten (bij mij was ie in 10 minuten) goudbruin, en laat de bodem iets afkoelen. Bekleed nu ook de randen van de springvorm met het deeg en zorg hierbij dat er geen gaatjes in de rand zitten. Verhoog de temperatuur van de oven tot 260° (het originele recept schrijft 290° voor, maar mijn oven gaat maar tot 260°).
Giet het cream-cheese mengsel in de vorm en bak deze voor 12-15 minuten op deze belachelijk hoge temperatuur. Verlaag hierna (zonder de oven open te doen) tot 90-100° (origineel 93°) en bak de taart nog een uurtje door.
Doe de oven hierna uit en doe de deur van de oven open. Laat de taart een half uurtje in de oven met de deur open staan, voordat je hem uit de oven haalt. Maak de springvorm pas open als de taart compleet is afgekoeld om breken te voorkomen.

Het lijkt een raar en onmogelijk recept, maar de taart wordt echt heerlijk! Toen ik bezig was dacht ik dat dit belachelijke recept nooit zou lukken, maar de taart is echt goed gelukt!



  Lindy`s New York Cheesecake, Mother of all Cheesecake`s

dinsdag 15 januari 2013

Uiensoep Jamie Oliver

Ik heb via via een link met jamie olivier gerechten gekregen, deze is echt heerlijk. Zelfs voor helemaal niet van die soepliefhebbers zoals ik zelf.


Recept uiensoep met kaas

  • een goede klont boter
  • olijfolie
  • een goede handvol verse salieblaadjes, 8 blaadjes apart houden voor de garnering
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 5 rode uien, geschild en in plakjes gesneden
  • 3 grote witte uien, geschild en in plakjes gesneden
  • 3 sjalotten, geschild en in plakjes gesneden
  • 300 gram prei, gewassen en gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 liter hete rundvlees-, kip-of groentebouillon
  • 8 plakjes van oud brood van goede kwaliteit van de bakker, 2cm dik gesneden
  • 200 gram vers geraspte Cheddar kaas
  • Worcestershire saus


Hoe maak ik uiensoep

  1. Doe de boter, 2 scheuten olijfolie, de salie en de knoflook in een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem. Roer alles door elkaar en voeg er de uien, sjalotten en prei aan toe. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Doe een deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur 50 (vijftig) minuten zachtjes koken. Doe na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg ervoor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem gaat plakken.
  3. Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg je de bouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen.
  4. Je kunt eventueel het vet van het oppervlak afromen, maar Jamie Oliver doet dat lekker niet voor de extra smaak en wel, het is bovendien minder werk.
  5. Verwarm de oven of grill voor op maximum en toast je sneden brood aan beide zijden.
  6. Proef de soep en breng verder op smaak indien nodig. Als de smaak perfect is, schep je de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.
  7. Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past als een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.
  8. Bestrooi met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestershire saus.
  9. Dep de overgebleven salieblaadjes in olie, laat afdruipen en leg bovenaan elke snede brood met kaas.
  10. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de kaas begint te smelten en op te borrelen: let op dat de kaas niet verbrand!
Jamie Oliver serveert zijn uiensoep  zodra de kaas begint te borrelen, wees voorzichtig als je het uit de oven haalt en op tafel zet: de kommetjes zijn heet!

maandag 14 januari 2013

Boerenkool maar dan anders




Ingrediënten:

Voor 6 personen

750 gram Rundergehakt
900 gram gesneden boerenkool
5 rode uien
12 zongedroogde tomaatjes
Olijfolie. 
Peper
Zout
Zelfgemaakte aardappelpuree

Bereiding:

Gehakt in olijfolie rul bakken, uien toevoegen en meebakken. De boerenkool in porties toevoegen. 10 minuutjes laten smoren, de tomaatjes klein snijden en toevoegen.
Goed mengen en op smaak maken met peper en zout.
Een grote ovenschaal goed invetten, het boerenkoolmengsel erin, de aardappelpuree er bovenop verdelen en wat stukjes boter erop op, en 20 minuten op 175 graden in de oven.

MMMM, heerlijk.

woensdag 2 januari 2013

Knapperige uienringen met een dipsaus


Ingrediënten voor 4 personen

70 gr. paneermeel
1 tl. gedroogde oregano
1 mespunt cayennepeper
2 grote
zoete uien
3 el. melk
1 ei
zout en peper.

Bereidingswijze

Het paneermeel, de oregano en de cayennepeper op een vel vetvrij papier strooien en goed mengen.

De uien schoonmaken en in dunne ringen snijden. De melk en het ei in een diep bord mengen. De uienringen door het melk-eimengsel halen en vervolgens door het gekruide paneermeel. Daarbij het paneerlaagje rondom de uienringen goed aandrukken.

De oven voorverwarmen op 180 graden. Een bakplaat invetten. De uienringen naast elkaar op de ingevette bakplaat leggen (iets overlappend in rijen) en ca. 30 minuten in de oven (gas 2-3; hetelucht 160 graden) bakken. Na ca. 15 minuten de uienringen omkeren. Het paneerlaagje moet goudkleurig zijn en de uien moeten gaar zijn.

De uienringen op een schaal of in een met papier bekleed mandje leggen. Bestrooien met zout en peper en direct opdienen.

De gepaneerde uienringen kunnen ook gebakken worden in heet vet.
Dipsaus:
Maak een tomaat en paprika schoon en pureer beide. Meng er een klein gesnipperd uitje door. Breng het sausje op smaak met een beetje chilipoeder en voeg er in reepjes gesneden basilicumblaadjes aan toe.

TIP: Voeg aan het paneermengsel sesamzaadjes toe voor een extra knapperige bite!