De culinaire uitspattingen van een moeder van een druk gezin met alles wat daar bij komt kijken. Leuk dat je een kijkje op mijn blog neemt, ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat en/of volger wilt worden!
donderdag 18 december 2014
Gevulde speculaas
Amandelbroodjes
dinsdag 14 oktober 2014
Appelbrood met een vleugje citroen
Maak van
500 gram bloem
300 ml water
Snufje zout
50 gram boter
10 gram gedroogde gist
2 koffielepels honing
Een deeg. Laat rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.
Snijd ondertussen 2 appels in kleine stukjes. Meng met kaneel en suiker en wat citroenrasp.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol die beide uit.
Kneed door 1 van de stukken het appel mengsel heen en vouw het tweede stuk erom heen. Bol het goed op en laat weer rijzen.
Bak ongeveer 50 minuten.
maandag 13 oktober 2014
Toscaanse kipschotel
Ingrediënten
1 braadzak (ik koop ze in duitsland per rol, maar ze hebben ze geloof ik ook bij de Nederlandse supermarkt).
500 gram kip
1 courgette
1 paprika
1 puntpaprika
Doosje champignons
Teentje knoflook
Ui
1 of meer tomaten
Klein blikje tomaten puree
2 eetlepels olie
Zout
Peper
Oregano
Chilipeper
Rozemarijn
Snijd alle groente en de kip in grove stukken.
Doe de groente en kip in de braadzak, doe de olie, alle kruiden en tomaten puree erbij. Schud het goed om het goed te verdelen.
Maak de braadzak dicht, leg in een ovenschaal en laat het geheel ongeveer 3/4 uur in de oven gaar worden. Op 180 graden.
Heerlijk met krieltjes of rijst. Maar ook met grof boeren brood om de saus lekker op te deppen.
vrijdag 5 september 2014
Gevulde koeken
150 gr koude roomboter
2 eieren
250 gram bloem
100 gram witte basterd suiker
mespuntje zout
Spijs:
160 gram suiker
160 amandelen
1 eiwit
1 losgeklopt ei om te bestrijken
amandelen (of andere nootjes) om te garneren
Maak het deeg met de ingrediënten, kneed het goed door en laat het in de koelkast opstijven
Maak de spijs door de amandelen met de suiker te malen en het eiwit er door te mengen.Goed door kneden en even laten opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit en steek er rondjes uit. leg op elk rondje een rondje spijs en weer een rondje deeg. Druk de randjes goed aan en bestrijk met losgeklopt ei. Leg er een amandel op.
Bak ongeveer 30 minuten op 170. C
maandag 18 augustus 2014
Hartige taart met geitenkaas
200 gram gehakt
250 gr groente (ik had macaronigroente)
1 blikje tomaten puree
Wat stukjes geitenkaas
2 eetlepels chilisaus
2 tomaten
Geraspte kaas
2 eetlepels bloemHartige taart met geitenkaas
Scheutje melk
1 ei
Zout-peper-kruiden naar smaak
zondag 29 juni 2014
Stroopwafelcupcakes
zondag 11 mei 2014
Aardbeienvlaai
Ingrediënten
Vlaaideeg
- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 1 zakje gedroogde gist
- 200 g bloem
- 30 g boter
- 1 mespuntje zout
- 1 eidooier
Banketbakkersroom
- 250 ml melk
- 75 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 1 el bloem
Aardbeien met glanslaag
- 750 g aardbeien
- 2 blaadjes gelatine
- 1 limoen
- 170 ml water
- 100 g suiker
- 140 g aardbeienjam
Garnering
- 150 ml room
- 25 g suiker
Verwarm de melk tot handwarm en los de gist er in op. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de melk met de suiker, de boter, zout en de eidooier met elkaar. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven en afgedekte kom, circa 30 minuten rijzen.
Banketbakkersroom
Breng de helft van de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer de resterende melk door de eidooiers en roer de bloem erdoor. Roer het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee, prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randjes eraf. Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar. Haal de bodem uit de vorm en laat deze op een rekje afkoelen.
Aardbeien met glanslaag
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven op de banketbakkersroom. Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de limoen en pers het sap eruit. Breng het water, suiker en het limoensap aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de jam toe en roer goed door. Los de gelatine erin op en roer goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC en bestrijk de taart ermee.
Garnering
Klop de room met de suiker stijf. Schep in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit rozetten slagroom op de taart.
woensdag 16 april 2014
52 weken uitdaging week 6 Gegratineerde Bloemkool met ham
gegratineerde bloemkool met ham
Bereiding:
Doe de aardappelen in koud water met de laurier en breng aan de kook.
Voeg na 10 min koken de bloemkool toe en laat 10 min mee koken.
Giet af en laat uitlekken.
Smelt de boter, bak de bloem even mee, neem van het vuur en roer de melk door tot een bechamelsaus.
Roer daar de uitgelekte aardappel/bloemkool en de gesneden ham door.
Breng over in een ovenschaal en bestrooi met de kaas.
Plaats onder de grill en laat 10 min gratineren.
dinsdag 15 april 2014
52 weken uitdaging week 6 Grootmoeders Broodpudding
En we beginnen maar eens met een nagerecht.
Grootmoeders Broodpudding
Doe het oud brood (en eventueel de peperkoek) in een kom en giet de gesuikerde melk over. Laat wat weken.
Plet het geweekte brood met een vork. Meng de rozijnen door dit mengsel. Doe er wat kaneel (niet te veel indien je reeds peperkoek gebruikte hebt) evenals een snufje vanillesuiker bij.
Kluts de 5 eieren en meng dit door het broodmengsel.
Boter een ovenschaal goed in met boter. Giet het mengsel in de beboterde ovenschaal.
Laat 45 min bakken op 200 C.
dinsdag 8 april 2014
52 weken uitdaging week 5 Atjar
Ook dit is een recept dat mijn moeder al maakte:
INGREDIËNTEN 4 PERSONEN
Schrap de worteltjes schoon en snijd deze in plakjes. Snijd ze daarna in reepjes.
Voeg de kool en de wortel toe en kook dit 1 minuut.
Giet de kool af, vang het kookvocht op.
Laat dit ongeveer 10 minuten afkoelen.
(De kool moet even uit het warme vocht anders wordt de kool te gaar).
Doe het vocht er weer bij, roer goed door en laat het geheel afkoelen tot gebruik.
Tip:
In een afgesloten jampot is deze atjar in de koelkast lang houdbaar.
52 weken uitdaging week 5 kleverige spare ribs
Waarschijnlijk komt dat land nog wel een keer terig, want het is zo groot en heeft zo een lekkere eetcultuur.
Kleverige spareribs is een recept dat mijn moeder al maakte.
INGREDIËNTEN 4 PERSONEN
1 eetl arachideolie.
4 eetl char siu-saus.
2 eetl sojasaus.
2 eetl zoete chilisaus.
2 teentjes knoflook, geperst.
2 theel geraspte , verse gember.
90 gr honing.
75 gr lichte basterdsuiker.
1/4 theel vijfkruidenpoeder.
4 eetl droge sherry.
Verhit de olie in de wok en roerbak de spareribs in porties bruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Schenk de olie uit de wok. Doe de resterende ingrediënten in de wok en breng alles aan de kook. Voeg de spareribs toe en roerbak alles ca. 10 minuten. Schep alles om tot het vlees rondom met saus is bedekt is.
dinsdag 1 april 2014
52 weken uitdaging week 4 Bessenbrood
Ooit kreeg ik bij een studiegenoot een snee bessenbrood met roomboter, echt een lekkernij. Hij vertelde dat hij het recept had van de moeder van zijn Zweedse vriendin en dat het ook typisch zweeds was.
Zelf ook maar eens geprobeerd te maken volgens het recept dat ik tegenkwam bij het opruimen van de boekenkast, het zat in een oud boek, maar was gelukkig nog wel leesbaar.
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 50 gram suiker
- 1 citroen
- 1 ei
- 3 deciliter melk
- 150 gram bevroren bessen
Bereidingswijze
Voor dit gerecht kan men zwarte bessen of bosbessen gebruiken.
Rasp en pers de citroen.
Meng alle ingrediënten behalve de bessen en klop dit mengsel vijf minuten.
Schep twee eetlepels bloem door de bessen en voeg dit bij het beslag.
Roer het voorzichtig door en giet het beslag in een ingevette broodvorm.
Bak het brood 40 minuten op 180 graden celsius.
donderdag 27 maart 2014
52 weken uitdaging week 3 Oma's Kruidkoek
Uit de Nederlandse keuken
Ingrediënten
- 375 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr bruine basterdsuiker
- 2 theelepels koekkruiden
- 1 ei
- 300 ml water
Bereidingswijze
Voorbereiding: 10min › Bereiding: 1uur15min › Klaar in:1uur25min
- Verwarm de oven voor op 175 graden C.
- Doe alle ingrediënten in een kom en mix dit tot een glad beslag.
- Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de koek 75 minuten in de voorverwarmde oven.
dinsdag 25 maart 2014
52 weken uitdaging week 3 stamppot rauwe andijvie
Een gerecht wat het hele gezin hier lekker vind is Stamppot rauwe
Andijvie!
INGREDIËNTEN
zondag 16 maart 2014
52 weken uitdaging week 2 Tiroler Koolsalade
Ik begin maar met een salade, wilde eigenlijk taart doen, maar omdat ik me niet echt geweldig voel, maar een gerecht wat snel klaar is en gelijk voor de avondmaaltijd bestemd is.
Tiroler Koolsalade, ooit gegeten in het hotel waar we onze huwelijksreis vierden en net zo lang geëxperimenteerd tot ik een net zo lekkere salade had gemaakt, die de kinderen hier ook lusten.
Ingrediënten:
Bereiden:
dinsdag 11 maart 2014
52 weken uitdaging week 1 Pinchos
Onze eerste hond kreeg de nam Pincho, dus dan snap je wel hoe dol wij erop zijn.
De maakte ik van kip, maar varken of lam kan natuurlijk ook. Rund heb ik nog nooit geprobeerd.
Ingrediënten
- 500 gr kipfilet, in kleine blokjes
- 6 teentjes knoflook
- 2 theelepels zout
- sap van 2 citroenen
- 1 eetlepels paprikapoeder, zoet
- 1 theelepels gemalen koriander
- 1 snufje gemalen komijn
- sateprikkers
Bereidingswijze
- Knoflook met de platte kant van een koksmes pletten, in een bakje met deksel doen en met zout bestrooien. Citroensap, paprikapoeder, koriander en komijn mengen en over de knoflook schenken. Kipblokjes in de marinade leggen, deksel erop, goed schudden en een nacht in de koelkast laten marineren.
- Vlees op sateprikkers rijgen en nogmaals door de marinade halen. Dan goed gaar bakken of grillen op de hete barbecue (ongeveer 12 minuten) en warm of koud serveren.
zaterdag 8 maart 2014
52 weken uitdaging week 1 Bizcocho
Bizcicho (spaanse cake)
Dit is wat je nodig hebt:
- 1 naturel yoghurtje ( ongeveer 125 gr) citroensmaak kan ook.
- 1 een zelfde hoeveelheid als de yoghurt olijfolie
- 2 keer de maat van de yoghurt suiker
- 3 keer de maat van de yoghurt bloem
- 3 eieren
- 1 zakje bakpoeder (is hier 16 gram)
- citroenrasp ( als je naturel yoghurt gebruikt)
vrijdag 7 maart 2014
52 weken Uitdaging Week 1: Pollo al Ajillo
Deze week staat Spanje centraal, ons favoriete vakantie land.
Pollo al Ajillo ( kip met knoflook)
Ingrediënten:
4 eetlepels bloem
Spaans Paprika poeder
Zout
Peper
1 grote kip in 8 stukken (of 8 grote kippenpoten)
6 eetlepels olijfolie
12 grote, gepelde en gehalveerde tenen knoflook
450 ml kippenbouillon
4 eetlepels witte wijn (niet te zoet)
2 takjes verse peterselie (+ extra voor de garnering)
1 takje tijm (+ extra voor de garnering)
1 laurierblad
Zeef de bloem op een groot bord, meng de paprikapoeder en het peper en zout erdoor. Haal de kippenstukken door de bloem en schudt ze af.
Verhit de olie in een pan en voeg de knoflook toe. Bak de knoflook ongeveer 2 minuutjes en haal ze dan met een schuimspaan uit de pan. Laat op keukenpapier uitlekken.
Doe de stukken kip in de pan, bak ze aan 1 kant 5 minuutjes, draai om en aan de andere kant ook 5 minuutjes. Neem de kip uit de pan.
Giet de olie af, doe de kip, knoflook, wijn, bouillon en kruiden erin en stoof ongeveer 20-25 minuten op laag vuur.
Neem de kip uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm.
Laat het vocht in de pan inkoken tot ongeveer 300 ml, haal de kruiden eruit, voeg eventueel na proeven nog zout en/of peper toe en schep het over de kip.
Garneer met de extra kruiden.
52 weken Uitdaging voor mezelf
Ik ga de komende 52 weken elke week een land centraal laten staan en daaruit minimaal 1 gerecht maken.
Dat zullen gerechten uit bekende en minder bekende keukens gaan worden, maar elke week uit een ander land.
donderdag 6 maart 2014
Cupcakes
Met een pup van 8 weken in huis komt er weinig van bakken terecht. Maar net toch de cup cake machine te voorschijn gehaald. Makkelijk en snel toch wat lekkers.
Ingrediënten:
235 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram suiker
0,5 theelepel zout
Zakje vanille suiker
12 eetlepels melk
4 eetlepels olie
1 ei
Roer de droge Ingrediënten door elkaar.
Mix de natte ingrediënten en roer het droge mengsel er doorheen.
Bak in de cup cake machine Tot en saté prikker er schoon uit komt.
Voor de variatie legde ik op elke cup cake halverwege de baktijd een chocolade vlok.
Na het bakken kun je ze eventueel versieren met botercreme.
zaterdag 18 januari 2014
Appel, chocolade en straciatella cake
De chocolade en de straciatella cake |
De appel cake |
Ik maakte een basiscake beslag van:
200 gram bloem
200 gram boter
200 gram suiker
4 eieren
Een deel van dat beslag mengde ik met in stukjes gesneden appels, die ik met honing, vanillesuiker en kaneel had gemengd.
Een ander deel mengde ik met een halve gesmolten reep biologische pure chocolade.
Het laatste deel mengde ik met de andere helft van die reep, die ik geraspt had.
En zie daar een appelcake, een chocoladecake, en een straciatellacake. Morgen slagroom erbij en smullen maar.
Ik bakte de kleine cakes ongeveer een 40 minuten op 165 graden en de grote appelcake een uur op dezelfde stand.
donderdag 16 januari 2014
Champignons gevuld met spek
100 gr spekjes
½ rode paprika
1/3 courgette
1 teentje knoflook
50 gr geraspte kaas
Snufje peper
Nog een mooi fornuis
En men zegt dat koken met zoiets geen manier van koken is maar een manier van leven.
Droom fornuis
Mijn droom: