woensdag 23 februari 2022

madeleines

Met de kerst had ik een madeleine vorm gehad.  Was er nog niet aan toe gekomen om die te gebruiken.  Maar vandaag maar eens gedaan. 

Ingrediënten:
3 eieren
140 gram suiker
1 theel vanille extract
1 zakje vanillesuiker
1/4 theelepel zout 
175 gram bloem
1 1/2 theel bakpoeder
130 gesmolten boter

Boter om in te vetten

Bereiding:
Mix de suiker, vanille suiker, vanille extract met de eieren. 
Spatel de bloem,  zout en bakpoeder erdoor. Meng daarna de boter erdoor.
Zet het beslag afgedekt in de koelkast voor minimaal een uur. 

Beboter de vorm. Zet de oven op 225 graden.
Vul de vorm met een dessertlepeltje per schelp.
Bak 3 minuutjes,  zet dan de temperatuur terug naar 200 en bak nog ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin zijn. De vorm in de oven laten.!
Haal ze gelijk uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Ik had nog een restje melk chocolade liggen dat heb ik gesmolten. Daar heb ik een aantal madeleines ingedoopt.

Ze zijn overheerlijk. 


vrijdag 18 februari 2022

speltkoekjes 2


Ingrediënten:
250 gram speltmeel
100 gram suiker ( ik gebruikte hald donkere basterd en half gewoon kristalsuiker)
Zakje vanille suiker
Snufje zout
Vanille essence
80 gram boter
2 eieren (of 1 dubbeldooier ei dat is genoeg)
Handje  kleine gemaakte Walnoten en nog halve voor erop
1 eetlepel koud water

Bereiding:
Mix de boter en suiker tot en egale massa, voeg ei toe en mix door.
Voeg de droge Ingrediënten toe en het water en kneed tot en samenhangendeeg
 Als het erg droog is eventueel nog wat water erbij. 
Maak een rol,  rol die in plastic folie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden,  boven en onder warmte. 
Snijd de rol in plakjes en leg ze op de bakplaat, leg op elk koekje een halve Walnoot. Bak ongeveer 10-15 minuten. 
Let op de koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen.

Enjoy.



zaterdag 5 februari 2022

speltkoekjes

Ingrediënten:

100 gram speltmeel
38 gram (riet)suiker
50 gram boter
Vanille essence
Koekkruiden
Walnoten

Mix het meel met de suiker, de boter, vanille en de koekkruiden. Kneed er een stevig deeg van.  
Leg een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden.
Maak een rol van het deeg en snijd er plakjes van.  Ik haalde er 12 uit.
Let ze op een bakplaat,  leg op elk koekje een walnoot er strooi er wat suiker over.  (Honjng kan ook)
Bak ze 20 minuten tot ze goudbruin zijn. 

Enjoy!
dit was de 2e batch, met dubbele hoeveelheden en  zonder suiker bovenop.