zondag 29 december 2013

Stoofperentaart


Ik maakte een taart met stoofpeertjes. Ik heb de stoofpeertjes lekker lang laten stoven in rode wijn, kaneel en suiker.

Ik maakte een kruimeldeeg van 300 gr bloem, 150 gram roomboter, 1 ei, 125 gram donkere basterdsuiker en 2 eetlepels bakpoeder. 

Terwijl dat lag te rusten in de koelkast maakte ik een vanillepudding van 3 eidooiers die ik met 15 gram bloem en een scheutje melk glad roerde.
Ik verwarmde 250 ml melk met vanille merg en 50 gram suiker. Dat haalde ik van het vuur en voegde het langzaam en onder constant roeren toe aan het eimengsel. Het geheel ging terug in de pan, om nog even te koken en in te dikken. Dan de pan in koud water en onder voortdurend roeren laten afkoelen.

Als de pudding koud is een springvorm bekleden met het grootste deel van het deeg, de vanille pudding erover doen en daarna de stoofpeertjes (goed uitlaten lekken en in reepjes snijden).
Daarna rest van het deeg erover kruimelen en in de oven.
uurtje op 175 graden

* Als de bovenkant te bruin wordt, leg er dan een stukje zilverfolie op.

** Je kunt de vanille pudding ook maken met 3/4 melk en 1/4 stoofpeertjes vocht.
*** Je kunt ook een taart zonder deegbovenlaag maken, maar dan kun je beter de stoofpeertjes op de bodem doen en de pudding erboven op.

maandag 16 december 2013

pitabrood

Ook pitabrood zelf maken is goedkoper, lekkerder en leuk om te doen:


Ingrediënten

Porties: 8 

  • 250 ml warm water (45 C)
  • 375 g bloem
  • 2 afgestreken theelepels (6 g) zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 afgestreken theelepels poedersuiker
  • 3 afgestreken theelepels droge gist
  • -------------------------------------------------------
  • Bereidingswijze

    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe alle ingrediënten in de bak van je broodmachine, zet die op de ‘deeg’ stand en zet de machine aan. De machine geeft een signaal als het deeg voldoende gerezen is.
    2. Strooi wat meel op je werkoppervlak en leg het deeg erop. Rol en rek het voorzichtig op tot een rol van 25 cm lang. Snijd het deeg met een scherp mes in acht stukken. Maak van elk een mooi balletje en maak er met een deegroller cirkels van tussen de 6 en 18 cm van. Laat ze met een doek erover een halfuur rijzen op een licht met bloem bestoven opperlak, tot ze een beetje opgezwollen zijn.
    3. Verwarm de oven voor op 260 C. Leg 2 of 3 broodjes op een metalen rooster. Bak de broodjes 4 à 5 minuten, tot ze verder opgezwollen zijn en de bovenkant bruin begint te worden. Haal ze dan uit de oven en doe ze meteen in een zak van bruin papier en doe deze meteen dicht of leg er een vochtige theedoek overheen, om ze zacht te laten worden.
    4. Als de pitabroodjes zacht zijn geworden, snijd ze dan open of snijd ze in tweeën als je de helften apart wilt gebruiken. Ze blijven een paar dagen goed in een plastic zak in de ijskast, en één of twee maanden in de diepvries.



zelf tortillas/wraps maken

Je kunt natuurlijk heel makkelijk van die wraps/tortilla i.n de supermarkt halen, maar zelf maken is leuker, verser, gezonder en goedkoper.
En het is vrij simpel.

Ingrediënten:

300 gram bloem (Naar keuze wit/volkoren of een mengvorm)
250 ml hand warm water
40 gram zachte boter
1 theelepel zout

Meng de bloem en het zout, kruimel de boer erdoor to een kruimelig deeg, voeg dan beetje bij beetje water toe en kneed tot een stevig deeg. Duw en trek het goed door om de gluten aan het werk te zetten.

Verdeel het deeg in 12 porties, rol die dun uit.

Verwarm een koekenpan op hoog vuur zonder olie of boter, bak de tortilla 30 seconden aan 1 kant, draai om en 10 seconden aan de andere kant.

Eet smakkelijk