vrijdag 28 oktober 2016

#Foodblogswap oktober Flamkuchen

Deze maand mocht ik koken van ongewoonlekker van Jody,

Het was weer een moeilijke keuze, zoveel lekkers.

Ik koos voor flammkuchen.

Voor het deeg:
  • 250 gram bloem, + wat extra om mee uit te rollen
  • 150 ml handwarm water
  • 1 zakje gist, 7 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • mespunt zout
Voor de topping:
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 2 grote eetlepels crème fraîche.
  • 1 eetlepel melk
  • peper naar smaak
Ik verving de spekblokjes door hamblokjes en de sjalotjes door een klein gesneden paprika. Ook voegde ik geraspte kaas toe op verzoek van de kinderen. 

Ik belegde de hele bakplaat met deeg en daarop de topping.

Het was om te smullen





Appel/walnoot cake zonder boter

Van middag ga ik naar een vriendin om de voor mijn nieuwe baan nodige gebaren taal te oefenen en ik wilde wat lekkers meenemen.

Geen echte boter in huis dus op zoek naar een alternatief.

Dit is het geworden.:

Maak van 1 grote appel kleine stukjes en kook deze zacht met 25 gram suiker en 1 flinke eetlepel water.  Prak er een puree van. Laat afkoelen.

Pel en hak walnootjes.

Mix 3 eieren schuimig en mix er dan in beetjes 150 gram suiker door.
Dan 130 gram zelfrijzend bakmeel of bloem met bakpoeder.

Als laatste het appelmengsel erdoor.
Ik vond het nog wat dik dus ik heb er ook nog een lepel appelmoes uit pot bij gedaan.

In de ingevette vorm en als laatste de walnoten erover verdelen.

In de oven op 180 graden.  Bij mij was het ns 35 minuten gaar.

dinsdag 11 oktober 2016

Tortillachips met een beetje extra

Men neme een ovenschaal.  Daarin een laagje tortillachips, laagje klein gesneden tomaat, laagje crème fraiche en bestrooi met kaas.
Herhaal dit nog een keer.
In de oven tot de kaas gesmolten is en smullen maar.

zaterdag 1 oktober 2016

#Foodblogswap september

Het was weer tijd voor de Foodblogswap en ik mocht koken van http://www.4purebyandrea.com/

Zoveel lekkers, dus moeilijk kiezen. Ik koos voor eenvoudige koekjes.

Ik paste het recept iets aan door er speculaaskruiden aan toe te voegen.

  • Ingrediënten:

  •  (25 koekjes)
  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 1 ei, geklutst (L)
  • 225 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram roomboter, ongezouten
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 3 eetlepels rietsuiker

Hier voegde ik 2 eetlepels speculaaskruiden aan toe en de eetlepel gesmolten boter liet ik weg omdat ik bakpapier gebruik en dus mijn bakblik dan niet invet.
Bereiding:
  1. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en het zout.
  2. In een tweede kom mix je de boter tot hij luchtig wordt.
  3. Vervolgens voeg je, lepel voor lepel, de suiker erbij.
  4. Daarna het ei en de vanille extract en mix tot alles goed is opgenomen.
  5. Voeg de bloem nu toe en zet de schaal even in de koelkast zodat het deeg wat steviger (en minder plakkerig wordt).
  6. Na ongeveer een kwartier is het deeg stevig genoeg om er een rol van te maken van ongeveer 5 cm dikte.
  7. Strooi het rietsuiker over het werkblad en rol het deeg er door heen. De uiteinden hoeven niet gesuikerd te worden.
  8. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het tenminste een halfuurtje rusten in de koelkast.Tegen het einde van de rusttijd, verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius.
  9. Leg de plakjes op ongeveer 4 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Als je nog deeg overhebt, leg je dat in de koelkast, zodat het niet te warm wordt.
  10. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes ongeveer 13 minuten, totdat ze een beetje bruin bij het randje zijn.
  11. Laat 5 minuten rusten, voordat je ze van de bakplaat afhaalt en verder laat afkoelen op een rooster (zodat ze een beetje uitharden).