De culinaire uitspattingen van een moeder van een druk gezin met alles wat daar bij komt kijken. Leuk dat je een kijkje op mijn blog neemt, ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat en/of volger wilt worden!
vrijdag 16 december 2022
dinsdag 29 november 2022
#foodblogswap Brownies met walnoten
Deze maand mocht ik iets maken van het blog van gezin over de kook.
Omdat manlief graag iets lekkers heeft tijdens het voetballen kijken en al tijden vraagt wanneer ik weer eens iets met walnoten ga bakken, heb ik gekozen voor het recept van authentieke Brownies met walnoten.
Als extra twist heb ik ongeveer een derde van de chocolade vervangen door witte chocolade en er kleine stukjes witte chocola door gedaan.
Ze zijn hier erg goed ontvangen.
Ingrediënten:
75 gram gehakte walnoten en een handje halve voor erbovenop
65 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
Ongeveer 75 gram chocolade (ik had 50 gram puur en 25 gram witte)
Een beetje gehakte witte chocolade
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
100 gram bloem
Snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 hete lucht
Mix de boter romig met de vanillesuiker en voeg de poedersuiker in delen toe.
Smelt de chocolade au bain marie.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Het volgende ei pas als het eerste volledig opgenomen is.
Mix de gesmolten chocolade erdoor.
Haal de kom onder de mixer vandaan en zeef de bloem er boven. Spatel de bloem erdoor en daarna de gehakte walnoten en stukjes chocolade.
Leg de halve walnoten er op.
Giet het mengsel in een ingevette of met bakpapier beklede brownie vorm en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
Laat in de vorm eerst een kwartiertje afkoelen en stort daarna op een rooster om verder af te koelen.
Snijd in stukken en enjoy!
vrijdag 11 november 2022
cannelloni met ragu
Voor mijn verjaardag heb ik een pasta machine gekregen. Die wilde ik dus graag uitproberen.
Ingrediënten:
Pasta deeg van 300 gram 0.0 bloem,3 eieren en een scheutje olijfolie en een beetje zout.
Voor de ragu:
300 gram gehakt
1 fijne gesneden punt paprika
1 fijngesneden rode ui
1 blik tomatenblokjes met kruiden
Zout en peper
Olijfolie
Voor eroverheen:
Gerapste kaas
Maak het deeg en laat het rusten.
Maak ondertussen de ragu door het gehakt rul te bakken, de ui en paprika toe te voegen. Dan de tomaten erbij en zout en peper naar smaak. Even lekker laten pruttelen.
Het deeg door de machine halen en daar ging het mis. Het deeg ging er wel in naar kwam er niet meer uit. Zat ook geen handleiding bij, dus deze gaat terug en er komt een betere.
Uiteindelijk het deeg met de deegroller uitgerold en er vellen van gesneden.
Oven op 190 graden voor verwarmen.
Pan heet water opzetten en aan de kook brengen met beetje zout.
Deeg vellen per 3 erin en dan 1tot anderhalve minuut koken.
Goed uitlaten lekken en als ze allemaal klaar zijn gaan vullen en oprollen.
In een ovenschaal, de rest van de saus erover verdelen en bestrooien met de kaas.
Stom genoeg geen foto gemaakt van het gerecht toen het klaar was.
We hadden honger.
De ragu was overheerlijk, de deeg vellen hadden nog dunner uitgerold moeten worden. Ja daarom wilde ik ook een pasta machine.
Maar goed de ragu houden we erin en als de nieuwe machine er is een nieuwe poging.
woensdag 2 november 2022
#foodblogswap oktober, bagels
Deze maand mocht ik koken van K van Koken.
Een uitgebreid foodblog met onder andere veel Portugese recepten.
Ik koos voor de bagels, New York style omdat ik bagels al een poosje op mijn to do list had staan.
Het is verrassend weinig werk vind ik, met een lekker resultaat.
Ingrediënten voor 6 bagels:
350 gram bloem (ik gebruik nooit bloem om brood te bakken, maar het resultaat is er prima mee)
160 gram lauw water
18 gram suiker (ik was bang dat het te zoet zou zijn, maar zeker niet)
6 gram zout
12 gram verse gist (ik gebruikte 1 zakje gedroogde gist)
Voor de Topping:
Een half losgeklopt ei met wat water
1 theelepel grof zeezout
2 eetlepels Sesamzaadjes (had ik verkeerd gelezen, dus ik had theelepels gedaan)
1eetlepel maanzaad (had ik niet in huis, dus weggelaten)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
Bereiding:
Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg. Ongeveer een kwartier kneden.
Vorm een bal en laat in een met olie ingevette schaal ongeveer een uur rijzen.
Meng ondertussen de droge ingrediënten voor de Topping en klop het halve ei met wat water los.
Na het rijzen:
Duw alle lucht uit het deeg, veel het in 6 en maak 6 bolletjes.
Laat deze ongeveer 10 minuten rusten.
Bedek een bakplaat met bakpapier of vet deze in.
Zet een pan water op om te koken en verwarm de oven voor op 225.
Maak een gat in het midden van elk bolletje. Rol het gat tot het ongeveer 3 cm is.
Leg met een schuimspaan de bagels per 2 of 3 (afhankelijk van de diameter van je pan) 1 tot 2 minuten in het kokende water, draai ze halverwege om. Leg ze dan na goed uitlekken op de bakplaat.
Als ze alle 6 klaar zijn, bestrijken met het ei en de Topping erover strooien.
Ongeveer een 15 minuten bakken.
Laten afkoelen op een rooster
Zeker voor herhaling vatbaar.
donderdag 6 oktober 2022
#foodblogswap september gehaktballetjes uit de airfryer
Deze maand was ik gekoppeld aan elisabethsmagazine.
Een website met veel meer dan alleen recepten.
Ik heb gekozen voor de gehaktballetjes met tomaat uit de airfryer.
Omdat manlief geen tomaten liefhebber is, heb ik de tomaten weggelaten.
Het fijne van de recepten op deze site vind ik dat ze voor 2 personen zijn.
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- vers gemalen peper
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse tuinkruiden
- snufje chilipeper
De ui die Elisabeth en er door heen doet heb ik weggelaten.
Meng alles door elkaar en maak er kleine balletjes van.
Zet deze een half uurtje in de koelkast.
Stel je airfryer in op de juiste stand. Ik had hem op de hamburger stand gezet.
Laat de balletjes eerst even op kamer temperatuur komen en bak ze dan in de airfryer.
Ze waren lekker en nog heel sappig. Ik was bang dat ze droog zouden worden, maar dat was zeker niet het geval.
Oorspronkelijk waren het er meer, maar als je ze op het aanrecht laat staan een er komt een uitwonend kind aan waaien verdwijnen er opeens een paar.
woensdag 28 september 2022
kruidcake
Een kruidcake kun je maken met zo een pak waar alleen water bij hoeft, maar veel lekkerder is om zelf te maken.
En zo moeilijk is het niet.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- half zakje bakpoeder (of gebruik zelfrijzend bakmeel)
- 150 gram bruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels speculaas of koek kruiden
- 200 ml karnemelk, je kunt hiervoor ook gewone melk gebruiken
- 1 eetlepel appelstroop
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.
Beboter een cake blik of gebruik een siliconen vorm.
Meng de droge ingrediënten.
Mix de melk geleidelijk erdoor en als laatste de stroop .
Giet het beslag in de vorm. Bak ongeveer 35 tot 45 minuten. Afhankelijk van je oven. De cake is gaar als een date prikker er schoon uitkomt.
dinsdag 28 juni 2022
#foodblogswap Tsoureki met een twist
Ik mocht deze maand wat maken van het blog van claudias keuken. Mijn oog viel op de Griekse Paasbroodjes. Ik weet het is allang Pasen geweest, maar ik ben nu eenmaal dol op brood bakken.
Ik heb het originele recept voorzien van een twist door ipv sinaasappel citroen te gebruiken en ipv amandelen greinsuiker. Ik wilde de amandelen vervangen door walnootjes, maar manlief had die opgegeten. De mailen heb ik weggelaten.
INGREDIËNTEN
- 65 gram roomboter gesmolten
- 65 ml melk
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 2 eieren
- 430 gram (patent) bloem
- 10 gram droge gist
- 50 gram lauwwarm water
- Schil van een 1 citroe
INGREDIËNTEN VOOR HET AFSTRIJKEN VAN DE MUFFIN
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- 2 eetlepels greinsuiker
Meng het water, en halve theelepel suiker en de gist en laat dit staan.
Meng de rest van de suiker en de vanillesuiker dit de gesmolten boter, doe de melk erbij.
Als het goed gemengd is de eieren erdoor heen kloppen en het gist mengsel.
In de kom van de kneed machine, de bloem, het boter mengsel en de citroen schil.
Laat dit kneden tot het loslaat van de randen. Het blijft plakkerig.
Ongeveer 2 tot 3 uur rijzen tot het verdubbeld is.
De lucht eruit slaan en in 12 verdelen. Elk stukje in een ingevette muffinvorm (eventueel met een cup cake papiertje) en weer een uur laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 170 graden.
In 20 tot 25 minuten bakken. Af laten koelen op een rooster.
Ik heb al even geproefd en ze zijn echt heerlijk.
woensdag 15 juni 2022
#daringkitchen empanadas
Voor de Daring Kitchen opdracht op simones kitchen mochten we deze keer zoete of hartige empanadas maken.
Geen recept, gewoon zelf bedenken.
Ik besloot hartige te maken met pittig gehakt.
Deeg:
250 gram meel
65 gram roomboter
80 gram melk
80 gram water
8 gram zout
2 theelepels knoflookpoeder
Vulling:
250 gram gemengd gehakt
Zout
Peper
2 teentjes uitgeperste knoflook
Sambal
2 gesnipperde ui
1 paprika in hele kleine stukjes
Paprikapoeder
Maak het deeg in de keukenmachine, laat het draaien tot het loskomt van de wanden en een bal vormt.
Laat het daarna een uurtje onder een vochtige doek rusten.
Bak het gehakt rul, voeg de ui en paprika toe. Daarna de rest van de ingrediënten naar smaak. Laat dit afkoelen.
Verwarm de oven op 200 graden.
Rol het deeg uit en steek er rondjes uit.
Vul elk rondje met de vulling en voor dubbel. Druk de randen goed aan en maak met een vork afdrukken op de rand.
Ik was in de veronderstelling dat ik een speciaal (Tupperware) ding heb hiervoor, maar kon deze even niet vinden. Waarschijnlijk kom ik hem morgen tegen.
Leg de empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer een half uur tot ze goudbruin en gaar zijn.
dinsdag 31 mei 2022
#foodblogswap koekjes met walnoot
Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik iets maken van duizend en 1 dag.
Lastig kiezen, omdat veel van de recepten zelf al een foodblogswap recept waren en vanwege mijn allergieën.
Maar nog genoeg om te kiezen hoor. Omdat ik deze maanden zo min mogelijk wil inkopen en vooral veel resten op wil maken, koos ik voor de koekjes met hazelnoten. Boter, suiker en bloem heb ik altijd in huis.
Ik had nog een restant walnoten, dus ipv hazelnoten gebruikte ik walnoten.
De koekjes zijn me toch lekker, je blijft er van eten.
Ingrediënten:
125 gram koude boter
55 gram suiker, ik gebruikte kristal suiker en een zakje vanille suiker
Snufje zout
55 gram maïzena
110 gram bloem
Gehakte walnoten en ik had ook nog halve voor op de koekjes
Mix de boter met de suiker en zout.
Zeef er dan de bloem en maïzena door en kneed tot een stevig deeg.
Rol een deegworst en leg die in de koelkast voor een uur of 2.
Haal de worst uit het plastic, maak lichtjes vochtig en rol door de gehakte noten. Snijd er plakjes van, leg op de bakplaat, druk op elk koekje een halve walnoot en bak ongeveer 15 minuten op 160 graden.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
dinsdag 10 mei 2022
#foodblogswap Lemon curd koekjes
Beetje laat, ik had het blogje voor onze vakantie klaargezet, maar iets niet goed gedaan. Dus nu weer weer thuis zijn nieuwe poging.
Ik mocht deze keer wat maken van het blog flyingfoodie.
Omdat ik iets wilde maken wat mee op vakantie kon en ik een feest Lemon curd had staan, viel mijn oog op de koekjes met lemoncurd.
Om ze wat makkelijker mee te nemen, maakte ik er dichte koekjes van.
Ingrediënten:
150 gram boter
60 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract
Flinke snuf zout
185 gram bloem
38 gram maïzena
2 theelepels geraspte citroenschil
110 gram Lemon curd
Klop de boter met de poedersuiker en vanille tot een luchtig geheel.
Meng de rest van de ingrediënten(behalve de Lemon curd) erdoor tot je een stevig deeg hebt. Kneed met de hand nog even na.
Laat het een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak 20 bolletjes van het deeg en rol elk bolletje dun uit tot een rondje.
Leg op elk rondje een lepel Lemon curd en vouw ze dubbel. Druk de randen goed aan.
Leg ze op de bakplaat en bak ongeveer 10 minuten.
Volgende keer strooi ik wat suiker over de bovenkanten.
zaterdag 9 april 2022
chocolade tulband
Ingrediënten:
200 gram zachte roomboter
200 gram suiker
1/4 theel zout
2theel vanille extract
4 eieren (ik had omdat ik ook meringue rol gemaakt had, 4 dooiers en 2 hele eieren, dat maakt de cake waar vaster)
200 gram bloem
1 1/2 theel bakpoeder
40 gram cacao poeder
40 gram suiker
75 ml melk
100 gram klein gehakte chocolade
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de suiker, boter en zout ongeveer 5 minuten tot het een romige massa is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe tot het een luchtige mix is.
Spatel de bloem en het bakpoeder erdoor.
Maak een mengsel van het e cacaopoeder, de suiker en de melk en spatel dat er ook door.
Als laatste voorzichtig de chocolade erdoor spatelen.
Vul de vorm en bak ongeveer 60 tot 70 minuten.
Als een sate prikker er droog uitkomt is de cake gaar.
Laat in de vorm kort afkoelen op een rooster. Stort dan uit en laat verder afkoelen op het rooster.
walnoot meringue rol
Ingrediënten:
Voor de rol:
4 eiwitten
Snufje zout
175 gram suiker
2 theelepel oploskoffie
50 Klein gehakte walnoten.
Voor de vulling:
250 ml slagroom
Zakje klopvast
Ongeveer 60 gram geraspte chocolade
50 gram klein gehakte walnoten
Zakje vanillesuiker
Sla de eiwitten met het zout tot zachte pieken, voeg in delen de suiker en koffie toe en mix tot stijve pieken.
Strijk het schuim uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en strooi de gehakte walnoten erover.
Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Leg een vel bakpapier op het schuim als het uit de oven is, leg er voorzichtig een plank op een draai het geheel om, zodat de onderkant boven is.
Laat het bakpapier zitten tot de schuim plak volledig afgekoeld is.
Maak de vulling:
Sla de slag ruim met de vanille suiker en klopvast stijf. Roer er voorzichtig de chocolade door.
Bestrijk de volledig afgekoeld Action plak met de slagroom en verdeel er de walnoten over.
Rol met behulp van het bakpapier voorzichtig op.
Laat minimaal een uur in de koelkast stevig worden.
Eventueel kun je de bovenkant versieren met gesmolten chocolade of nootjes of toetjes slagroom.
vrijdag 1 april 2022
stokbroden
Stokbroden:
500 gram bloem
300 gram handwarm water
Zakje gedroogde gist
10 gram zout
Meng alles tot een soepel deeg. Smeer een kom in met olie en leg daar het deeg in ( even een bol van maken) huishoud folie en theedoek erover en ongeveer een uur laten rijzen tot het verdubbeld is.
Dan op een met bloem bestrooid werkvlak de lucht eruit duwen en in de lengte en breedte dubbelvouwen. Bol van maken en 15 minuten afgedekt laten rusten.
Dan vormen tot stengels. Op het bakpapier leggen wat je tussen de stengels omhoog trekt zodat ze elkaar niet raken. Weer 30 tot 45 minuten laten rijzen. Ondertussen de oven op 225 voor verwarmen met een lege braadslee of vuurvaste schaal op de bodem.
De broden insnijden, de bovenkant met wat water bestrijken en er eventueel sesam zaadjes overheen strooien.
Met bakpapier in de oven, kokend water in de schaal of slee. 15 minuten bakken. Dan de schaal met water eruit en als ze al erg bruin zijn de oven wat lager. En nog 10 minuten.
Ze zijn gaar als kloppen op de onderkant een hol geluid geeft.
Af laten koelen op een rooster, zonder het bakpapier.
donderdag 24 maart 2022
Mini Lemon meringue hapjes
Ik had nog wat Lemon curd over en wilde dat gebruiken voor iets simpele.
Ingrediënten:
4 plakjes bladerdeeg
Lemon curd
2 Eiwitten
25 gram suiker
Bereiding:
Gebruik een muffin vorm of zoals deed, Mini vormpjes.
Haal uit elk plakje bladerdeeg 2 rondjes, leg deze in de vorm (pjes).
Leg op elk rondje een stukje bakpapier met blindbakbonen en bak ongeveer 15 minuten op 200 graden. Haal de blindbakbonen eraf en bak nog 3 minuutjes.
Laat afkoelen en vul daarna met de Lemon curd.
Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken. Spuit op de Lemon curd en bak op 180 graden ongeveer 15 minuten tot de meringue mooi bruin is.
Laat een uur afkoelen buiten de koelkast en zet ze daarna in de koelkast.
woensdag 16 maart 2022
#thedaringkitchenchallenge mergpijpjes
The Daring Kitchen is een initiatief van simones kitchen, via een Facebook groep en op Instagram komt er elke 6 weken een Challenge.
Deze keer is dat mergpijpjes. Het basis recept komt van Laura's Bakery en de bedoeling is dat je een eigen twist aan het recept geeft.
Ik vond het lastig, ik vind mergpijpjes namelijk niet lekker. Veel te zoet.
Maar ik bedacht een frisse twist.
Ipv de aardbeienjam gebruikte ik Lemon curd en door de botercrème deed ik ook een vleugje citroen.
Het was een heel gedoe om ze netjes in het marsepein te krijgen en dan ook nog zonder vlekken de chocolade erop.
Ze winnen zeker geen schoonheidsprijs, maar ze zijn wel lekker.
Ik betwijfel of ik ze ooit nog eens ga maken, maar voor nu zijn ze op.
zaterdag 5 maart 2022
mini cakejes met walnoten
Een post in het kader van lekker slim bezig.
De cakejes smaken geweldig, maar het oog wil ook wat.
Ik heb van die leuke siliconen vormpjes
met bloemafdruk.
Maar dan moet je dus wel even bedenken dat je ze dan dus ondersteboven bakt en als je dan een walnoot erop doet, deze onderop zie ipv bovenop.
Walnoot had dus eerst erin gemoeten.
Maar goed ze smaken heerlijk.
Ingrediënten
1,5 ei (ik had 1ei met dubbele dooier)
125 gram bloe1theel bakpoeder
88 gram boter
62 gram vloeibare honing
40 gram grof gehakte walnoten en wat hele voor erop.
Bereiding
Zet de oven op 180 graden.
Mix de boter met de honing schuimig, mix de eieren er door.
Spatel de bloem en bakpoeder erdoor en als laatste de gehakte walnoten.
Schep in de vormpjes en leg een halve walnoot erop. (Of als je motief vormpjes hebt, eerst een walnoot en daarna het beslag😃)
Bak ongeveer 10 minuten tot een prikker er droog uit komt.
woensdag 23 februari 2022
madeleines
Met de kerst had ik een madeleine vorm gehad. Was er nog niet aan toe gekomen om die te gebruiken. Maar vandaag maar eens gedaan.
Ingrediënten:
3 eieren
140 gram suiker
1 theel vanille extract
1 zakje vanillesuiker
1/4 theelepel zout
175 gram bloem
1 1/2 theel bakpoeder
130 gesmolten boter
Boter om in te vetten
Bereiding:
Mix de suiker, vanille suiker, vanille extract met de eieren.
Spatel de bloem, zout en bakpoeder erdoor. Meng daarna de boter erdoor.
Zet het beslag afgedekt in de koelkast voor minimaal een uur.
Beboter de vorm. Zet de oven op 225 graden.
Vul de vorm met een dessertlepeltje per schelp.
Bak 3 minuutjes, zet dan de temperatuur terug naar 200 en bak nog ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin zijn. De vorm in de oven laten.!
Haal ze gelijk uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Ik had nog een restje melk chocolade liggen dat heb ik gesmolten. Daar heb ik een aantal madeleines ingedoopt.
Ze zijn overheerlijk.
vrijdag 18 februari 2022
speltkoekjes 2
Ingrediënten:
250 gram speltmeel
100 gram suiker ( ik gebruikte hald donkere basterd en half gewoon kristalsuiker)
Zakje vanille suiker
Snufje zout
Vanille essence
80 gram boter
2 eieren (of 1 dubbeldooier ei dat is genoeg)
Handje kleine gemaakte Walnoten en nog halve voor erop
1 eetlepel koud water
Bereiding:
Mix de boter en suiker tot en egale massa, voeg ei toe en mix door.
Voeg de droge Ingrediënten toe en het water en kneed tot en samenhangendeeg
Als het erg droog is eventueel nog wat water erbij.
Maak een rol, rol die in plastic folie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden, boven en onder warmte.
Snijd de rol in plakjes en leg ze op de bakplaat, leg op elk koekje een halve Walnoot. Bak ongeveer 10-15 minuten.
Let op de koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen.
Enjoy.
zaterdag 5 februari 2022
speltkoekjes
Ingrediënten:
100 gram speltmeel
38 gram (riet)suiker
50 gram boter
Vanille essence
Koekkruiden
Walnoten
Mix het meel met de suiker, de boter, vanille en de koekkruiden. Kneed er een stevig deeg van.
Leg een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 180 graden.
Maak een rol van het deeg en snijd er plakjes van. Ik haalde er 12 uit.
Let ze op een bakplaat, leg op elk koekje een walnoot er strooi er wat suiker over. (Honjng kan ook)
Bak ze 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Enjoy!
donderdag 27 januari 2022
foodbogswap januari:brioche
Deze maand mocht ik wat maken van Ellouise's blog. Een blog met heel veel recepten. Omdat ik vorige week brioche had gebakken die totaal niet goed was, koos ik voor de brioche vlechtbroodjes.
Ipv vlechtbroodjes maakte ik een bloem breekbrood. Verder heb ik behalve langere rijs en oven tijden niets aan veranderd.
Ingrediënten
50 gram melk op kamertemperatuur
1 zakje gist
300 gram bloem
3 eieren
Snufje zout
50 gram suiker
100 gram zachte roomboter
Meng de bloem met de gist en de suiker.
Klop de eieren los,hou wat achter om mee te bestrijken en meng de rest met de melk. Doe de boter en het zout bij de bloem, zet de kneder aanen giet het melk mengsel erbij.
Laat ongeveer 10 minuten kneden. Het blijft plakkerig.
Laat 40 tot 60 minuten rijzen op een tocht vrije plek. (Ellouisa gaf aan 40, maar toen deed het bij mij nog bijna niks, dus nog 20 erbij)
Verdeel in 9 stukjes en maak daar bolletjes van. Leg er 1 in het midden en de overige 8 eromheen. Laat iets ruimte, want het gaat nog rijzen.
Laat 45 tot 60 minuten rijzen. ( hier heen ik dus korter dan Ellouisa, want ze rezen de pan uit totale rijtijd komt wel overeen.) Verwarm de oven op 200 graden.
Bak ze 15 tot 20 minuten in de oven.
Yummie!
dinsdag 18 januari 2022
sinaasappel/chocoladecake
In januari wil ik niks extra kopen en de voorraad zoveel mogelijk opmaken. Uit de tijd dat ik nog niet zonder pakjes/zakjes kookte en bakte had ik nog een pak cakemix van de Aldi staan die echt deze maand op moest. Gemaakt volgens beschrijving op het pak. Beslag in 2, ene helft met sinaasappelrasp en andere helft met cacao. In de kleine tulbandvorm en voila.
donderdag 13 januari 2022
quiche
Helaas pas aan de foto gedacht toen het al half op was.
Ingrediënten
Voor de quiche
250 gram bloem
1 theelepel zout
125 gram boter in blokjes
1 ei
3 eetlepels koud water
Voor de vulling
125 gram spekblokjes
125 gram blokjes ham
1 gesnipperd uitje
1 bosje lente ui in ringetjes
200 gram kookroom.
125 gram crème fraiche
200 gram geraspte kaas
4 eieren
Zout
Peper
Snufje nootmuskaat
Bereiding
Maak het deeg door de ingrediënten te kneden, pak het in huishoudfolie en laat minimaal een uur in de koelkast rusten.
Beboter een quichevorm. Verwarm de oven op 180 graden hete lucht
Rol het deeg uit een bekleed de vorm. Prik gastjes in de bodem.
Leg er een stuk bakpapier op met blind bakbonen.
Bak ongeveer 15 minuten. Haal uit de oven en zet deze op 200 hete lucht.
Bak de spekblokjes, de ham en de ui.
Laat iets afkoelen. En doe de lente ui erbij.
Meng de rest van de ingrediënten en klop goed los. Houd wat kaas achter.
Verdeel het spekmengsel over de quichebodem, schenk het eimengsel erover en verdeel de rest van de kaas erover.
Zet nog 40 minuten in de oven.
dinsdag 4 januari 2022
#foodblogswap
In December mocht ik wat maken van het bog van sandra. Een leuk blog met veel verschillende recepten.
Eind december was het hier een beetje chaotisch, dus pas na de jaarwisseling had ik tijd. Omdat ik in januari zoveel mogelijk gebruik wil maken van ingredienten die ik in huis heb, zocht ik naar een recept wat bij die gedachte gang zou passen.
De chocoladetulband met koffie glazuur voldeed niet helemaal, maar kon ik wel aanpassen.
Sandra gebruikte chocoladechips omdat ik die niet had, maar er wel ontzettend veel chocolade ons huis boven was geslopen, heb ik daarvan wat kleingehakt.
Oploskoffie was er ook niet, maar er wel chocolaatjes met caramel erin. Experiment dus of het lukte om daar glazuur van te maken.
Ook gebruikte ik geen tulband vorm maar een hartvormige vorm.
Ingrediënten:
175 gram boter
175 gram suiker
160 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren
2 eetlepels cacao
100 gram chocolade ( kleingehakte stukjes)
Snufje zout
Voor het glazuur:
10 gram boter
Ongeveer 150 geen gram mini chocolaatjes met caramel erin.
Maak eerst de cake.
Beboter een vorm, verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de boter en suiker luchtig, voeg de eieren toe. Meng de bloem, zout en cacao en voeg dit in beetjes toe. Roer er de chocolade door en vul de vorm. Bak 60 minuten.
Laat de cake afkoelen en maak het glazuur door de boter en chocolaatjes al roerende au bain marie te smelten.
Als de cake afgekoeld is het glazuur erop strijken.
Abonneren op:
Posts (Atom)