Ingrediënten
Vlaaideeg
- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 1 zakje gedroogde gist
- 200 g bloem
- 30 g boter
- 1 mespuntje zout
- 1 eidooier
Banketbakkersroom
- 250 ml melk
- 75 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 1 el bloem
Aardbeien met glanslaag
- 750 g aardbeien
- 2 blaadjes gelatine
- 1 limoen
- 170 ml water
- 100 g suiker
- 140 g aardbeienjam
Garnering
- 150 ml room
- 25 g suiker
Vlaaideeg
Verwarm de melk tot handwarm en los de gist er in op. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de melk met de suiker, de boter, zout en de eidooier met elkaar. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven en afgedekte kom, circa 30 minuten rijzen.
Banketbakkersroom
Breng de helft van de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer de resterende melk door de eidooiers en roer de bloem erdoor. Roer het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee, prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randjes eraf. Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar. Haal de bodem uit de vorm en laat deze op een rekje afkoelen.
Aardbeien met glanslaag
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven op de banketbakkersroom. Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de limoen en pers het sap eruit. Breng het water, suiker en het limoensap aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de jam toe en roer goed door. Los de gelatine erin op en roer goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC en bestrijk de taart ermee.
Garnering
Klop de room met de suiker stijf. Schep in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit rozetten slagroom op de taart.
Verwarm de melk tot handwarm en los de gist er in op. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de melk met de suiker, de boter, zout en de eidooier met elkaar. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven en afgedekte kom, circa 30 minuten rijzen.
Banketbakkersroom
Breng de helft van de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer de resterende melk door de eidooiers en roer de bloem erdoor. Roer het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een vlaaivorm in en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee, prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randjes eraf. Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar. Haal de bodem uit de vorm en laat deze op een rekje afkoelen.
Aardbeien met glanslaag
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven op de banketbakkersroom. Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de limoen en pers het sap eruit. Breng het water, suiker en het limoensap aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de jam toe en roer goed door. Los de gelatine erin op en roer goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC en bestrijk de taart ermee.
Garnering
Klop de room met de suiker stijf. Schep in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit rozetten slagroom op de taart.