vrijdag 27 november 2020

foodblogswap: cinnamon rolls

Na heel lange tijd doe ik weer mee met de foodblog swap.
Ik mocht wat maken van Elsarblog.
Het was moeilijk kiezen,  maar ik heb gekozen voor de Cinnamonrolls
Ik wil het recept altijd graag zo veel mogelijk aanhouden en geen grote veranderingen aanbrengen. 
Omdat ik iets kleins wilde maken,  omdat manlief in een fase van ik wil wat kilo's kwijt zit,  heb ik gekozen voor kleine rolletjes en in plaats van een bladerdeegrol, 4 plakjes bladerdeeg gebruikt.
Toen manlief thuis kwam at hij er gelijk flink wat op en zijn commentaar was dat ze wel wat groter hadden gemogen.

Ik gebruikte:
4 plakjes roomboter bladerdeeg
Een flinke schep roomboter,  die ik in de magnetron liet smelten
2 eetlepels suiker
2 flinke theelepels kaneel
En stuk of 15 in stukjes gebroken walnoten. 

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Rol de plakjes iets dunner.
Bestrijk met de gesmolten boter,  bestrooi met de dit elkaar gemengde kaneel en suiker.
Daarover heen wat walnoot stukjes.
Rol de plakjes op en snijd er ongeveer 1cm dikke plakjes van.  
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten (bij mij waren ze na een god 15 minuten al klaar)
Enjoy!

wit brood uit de romertopf

Vanmorgen brood gebakken in de romertopf in de oven van het nieuwe fornuis. Er kunnen wel 4 of meer romertopfs in. 

Deeg gemaakt van:
500 gaan tarwebloem
1 zakje gist
10 gram suiker
25 gram roomboter
325 gram lauw water

Laten kneden in de BBM, dit duurt 14 minuten bij de mijne.
Daarna in een bebloemde bak met een douchemuts afgedekt ongeveer een uur in de vensterbank laten rijzen. 
Daarna de lucht eruit geduwd een 20 minuten laten rusten. 
Gevormd en in de met bakpapier beklede romertopf gedaan.  
Een half uur in de vensterbank laten rijzen. Ingesneden en de romertopf in de koude oven gezet.  De oven op 225 (alleen boven/ onderwarmte) en toen de oven op temperatuur was(bij mij na ongeveer 20/25 minuten) de deksel van de romertopf afgehaald en de oven terug gezet naar 200.
Nog een 15 minuten laten bakken.

Gelijk uit de romertopf halen en af laten koelen op een rooster. 

zaterdag 7 november 2020

boterkoek met caramel en pecannoten

Gisteren mijn nieuwe oven voor het eerst gebruikt.  
Een appeltaart en een boterkoek gebakken. 
Maar niet zomaar een boterkoek. 
1 met stukjes caramel en pecannoten. Ik kreeg het recept van een Amerikaanse vriendin. 

Ingrediƫnten:
200 gram kristal suiker
250 gram bloem
200 gram roomboter
Snufje zout
Half ei,  de Andere helft losgeklopt om het deeg te bestrijken
85 gram caramel blokjes
85 gram kleingehakte pecannoten en en stuk of 20 voor decoratie

Maak een deeg.
Klop eerst de boter met de suiker romig,  voeg het ei toe.  Daarna het zout en de bloem en kneed tot een soepel deeg.  Kneed er daarna de gehakte noten en de caramel door en laat een half uur in de koelkast rusten. 
Beboter en bebloem een boterkoekvorm met losse bodem. 
Verwarm de oven voor op 190 met boven en onderwarmte of 175  met hete lucht.
Bekleed de vorm met het deeg,  bestrijk met ei en leg de noten er in een leuk patroon op. 
Ik had deeg over, dus heb nog kleine koekjes erbij gemaakt in siliconen vormpjes. 
Bak ongeveer 25 minuten.