woensdag 30 december 2020

foodblogswap: gevulde champignons

Het was weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap en ik mocht wat maken van foodquotes. Weer heel moeilijk kiezen uit al dat lekkers.  Maar omdat ik voor het menu op  kerstavond nog een tussengerechtje zocht, heb ik gekozen voor de

Ik heb weinig aan het recept veranderd, alleen wat toegevoegd. 

Wat heb je nodig voor 4 personen:
4 kastanje champignons
Roomboter 
teentjes knoflook
Peper
Zeezout
Verse peterselie
Paneermeel
Kruidenboter
En een paar champignons

Haal de steeltjes uit de kastanje champignons en hak ze fijn. 
Hak ook de champignons fijn en de knoflook. 
Bak het in de boter gedurende een paar minuutjes.
Haal de pan van het vuur en voeg wat paneermeel toe (kijk zelf even hoe dik je het mengsel wil) Voeg peper en zee zout naar smaak toe. 
Verwarm de oven op 180 graden.
Leg in elke kastanje champignon en klontje kruidenboter, verdeel het mengsel erover en zet het en kwartiertje in de oven. 
Ik ga dit zeker vaker maken,  het viel erg in de smaak,  maar de volgende keer doe ik er denk ik een beetje kaas over om het gerecht wat kleur te geven. 

Eet smakelijk!


woensdag 23 december 2020

winterwonderland cakes

In 1 van de kerstpakketten van Riche zat een siliconenvorm, ik dacht voor chocolaatjes,  maar de bedoeling was hele kleine cakejes.
Daarnaast een bakje met sucade, kersen en gesuikerde sinaasappel schil en een zak met winterwonderland cakemix.
Ik dacht laat ik die maar eens maken.  Er moest 300 gram boter en 5 eitjes bij en de inhoud van het  bakje moest klein gesneden. 

Beslag gemaakt, plakzooi erdoor en in de vorm. Daar ging nog geen kwart van het beslag in,  dus mijn eigen muffin vormen er maar bijgepakt. Met het laatste restje papieren cakevormpjes en aangevuld met siliconen.

En ik moet zeggen,  het rook al snel heel erg lekker en ze smaken ook verrukkelijk.

zaterdag 19 december 2020

kerstkoekjes

Ingrediƫnten:
200 gram bloem
100 gram donkere basterdsuiker
150 gram zachte  roomboter 
Zakje vanille suiker
Theelepel kaneel 
Theelepel gemalen kruidnagel

Verder nodig:
Kerst uitsteekvormpjes
Deegroller

Meng eerst de droge ingrediĆ«nten goed door elkaar.  Kneed er vervolgens de boter door.
Maak een bal van het deeg en laat dit in plastic folie in de koelkast een uur rusten. 
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol steeds 1 stuk uit op een bebloemd werkvlak.
Verwarm de oven op 160 graden onder/ boven warmte. 
Steek de figuurtjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Ik had met deze hoeveelheid mijn grote (90 cm) bakplaat vol,  dus bij een normale oven zul je 2 bakplaten kunnen vullen. 

Bak ongeveer 15/20 minuten.
Let op,  de koekjes worden pas bros als ze uit de oven zijn. 

zondag 13 december 2020

desembrood uit de romertopf

400 gram duits land meel
100 gram desem
6 gram zout
10 gram roomboter
330 gram water

Voor de bereidingswijze zie wit brood in de romertopf. 
De tweede rijs gedurende minimaal 12 uur in de koelkast doen.