woensdag 25 mei 2016

Chocolade cakejes

Al lang voordat ooit iemand het woord cup cakes bedacht, bale mijn moeder al kleine cakejes.
Daar doe ik ook nog steeds, bijna nooit echte cupcakes, want ze zijn hier niet zo van al die zoetigheid erboven op.
Chocolade cakejes zijn favoriet met een toef verse slagroom erop.  Dat dan weer wel.
Ingrediënten:
5 gram bakpoeder
150 gram bloem
150 gram suiker
150 gram zachte roomboter
4 eieren
200 gram chocolade druppels of schaafsel
Oven op 180 gram voorverwarmen.
De boter en suiker mixen.  Daarna de eieren er 2 voor 1 door.
Smelt de helft van de chocolade en schep erdoor.  Schep de bloem, het bakpoeder en een snufje zout erdoor en meng de rest van de chocolade erdoor.
Vul een muffin vorm met papieren cake vormpjes en vul met het beslag.
Zet de oven op 160 en bak ongeveer 29 minuten tot een saté prikker er droog uit komt.

zaterdag 7 mei 2016

Turks Brood

Voor bij de BBQ (en gourmetten enzo) zijn we hier dol op Turks brood. Maar dan wel van de echte Turkse bakker en die zit niet om de hoek.

Met een beetje van Google en een beetje experimenteren, heb ik het recept voor een heerlijk brood.


INGREDIËNTEN


40 g gist;
 1 dl lauw water;
 500g tarwemeel;
 snuif zout;
 1 eierdooier; 
1/2 theelepel suiker; 
sesamzaad
Bereidingswijze
Los de gist op in lauw water.
 Vermeng tarwemeel met een flinke snuif zout, maak een kuiltje en schenk er het gistpapje in.
 Kneed tot een slap deegje. Dek af en laat 15 min. rijzen. 
Maak er een platte koek van.
Vermeng de eierdooier met 1/2 theeleple fijne suiker en 1 theelepel olijfolie.
Bestrijk er het brood mee. Bestrooi met sesamzaad en bak op een ingevet bakblik, 10 a 15 min. op 200 graden.