dinsdag 25 september 2012

Appel/walnoot/honing cake

Ingredienten
3 eieren
250 gram bloem
250 gram suiker
250 boter

1 appel in kleine stukjes
75 gram gehakte walnoten
Kaneel
1 eetlepel honing

Bereiden

Maak het cakebeslag met de boter, bloem, suiker en eieren. Meng de kleingesneden appel met de klein gehakte walnoten. Doe er de kaneel door en meng de honing er doorheen.

Schep dit mengsel voorzichtig door het cakebeslag, doe het in een ingevette cake vorm en bak ongeveer een uur in de oven.

zaterdag 15 september 2012

Tarte tatin

Ingrediënten voor het deeg:
80 gram boter
1 eetl basterdsuiker
150 gram bloem
50 ml ijskoud water

Voor de caramel:
100 gram boter
150 gram basterdsuiker

Voor de vulling:
5 grote appels in 8 stukken
1eetl kaneel

Bereidingswijze:
Maak het deeg, door de boter en de bloem te mengen, kneed de suiker erdoor en voeg het water toe. Is het deeg te droog voeg wat extra water toe, is het te nat dan wat extra bloem.
Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
voor de caramel:
Smelt de boter op laag vuur, voeg de suiker toe als de boter gesmolten is. Roer 1 x voorzichtig door om de suiker te verdelen en schud verder alleen met de pan.. Als de caramel bruin is en wat ingedikt giet het in een overvaren ingevette schaal of een met bak papier bekleedde bakvorm.. Leg de appels in de caramel en verdeel de kaneel erover.
Rol het deeg uit en leeg het op de appels, stop de zijkanten in en zet midden in de op 195 graden voor verwarmde oven.
Ongeveer 45/50 minuten bakken
echt super lekker met verse slagroom of vanille saus. Warm of koud te eten.


woensdag 12 september 2012

Appelplaatkoek

Een ooit van een vriendin gekregen recept van een zeer smakelijke en makkelijk te maken taart in grootgezins formaat.


Appelplaatkoek
Ingrediënten:
·         4 ons (room)boter
·         1 pond bakmeel (bloem)
·         1 half pond havermout
·         1 pond gele basterdsuiker
·         4 grote goudreignetten
·         Rozijnen
·         Kaneel

Wel de rozijnen in heet water.
Schil en snijdt appels in kleine stukjes, meng dit met de rozijnen en strooi er flink wat kaneel doorheen en zet dit en half uurtje weg.
Smelt de boter in een pan en meng dit goed door de bloem, havermout en suiker.

Verwarm de over op 150/175 graden. Bedek en bakplaat met papier.
Druk de bodemmix goed aan op de bakplaat. Verdeel de appelmix er goed over heen. Nog een keer kaneel er over. 40 à 45 minuten in de oven.
Als de koek uit de oven komt is de bodem nog zacht. Bij het afkoelen wordt deze pas stevig.
Eet smakelijk.


chocolate chip zandkoekjes

Ingredienten:



  • 200 g bloem + extra om te bestuiven +
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 150 g koude boter
  • 150 g koude boter
  • 1 doosje kant en klare chocolade bolletjes of een reep chocolade in hele kleine stukjes gehakt


Bereiding:

Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met een koele hand tot een samenhangend deeg. Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven keukenblad tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik.  . Strooi de stukjes chocolade geliujkmatig over het deeg en rol het deeg dan op tot een stevige rol. Snijd hiervan plakken van ongeveer 1 cm dik en leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat. Druk ze in het midden heel licht in met de vingertop.  Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de koekjes met een kaasschaaf of een paletmes van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een taartrooster.

Deze koekjes zijn een dag of 3 houdbaar in de koektrommel. Als ze dat al halen.
Ook zonder chocola lekkere koekjes. Als variatie kun je er ook rozijnen of ander gedroogd fruit doorheen doen.

woensdag 5 september 2012

Bokkepootjes taart

Ingrediënten:

Voor de cake lagen: 200 gram zachte boter
                                200 gram suiker
                                200 gram bloem
                                    4 eieren
                                     1 zakje vanille suiker
                                    50 gram chocolade in hele kleine stukjes

1 pak bokkepootjes
500 ml slagroom, stijfgeslagen met wat poedersuiker
1 reep melk chocolade

Bereiden:

Maak het cake beslag en die er op het laatst de chocolade stukjes door.
Giet het beslag in een goed ingevette springvorm en bak de cake tot een sateprikker er schoon uit komt.
Laat de cake afkoelen en snijd hem door zodat er 2 lagen ontstaan.

Smelt de chocolade en meng een lepel van de geslagen slagroom er door.
Strijk dit over de onderste laag van de cake. leg daar halve bokkepootjes overheen en strijk er de helft van de slagroom over.
Leg de 2e plak er voorzichtig op en bestrijk die met de rest van de slaroom.
Maal 4 bokkepootjes tot kruim en strooi dat over de slagroom.

Bewaar wat bokkepootjes om vlak voor het serveren de bovenkant nog te versieren met een aantal halve bokkepootjes.


dinsdag 4 september 2012

overheerlijke knoflooksaus


Ik kreeg het recept ooit op verzoek omdat ik de saus zo lekker vond. Sindsdien maak ik het regelmatig in grote hoeveelheden.


Een pot mayo of mayo lijn
Drie bekertjes zure room
Half potje bieslook
half bosje peterselie
vier eetlepels magere yoghurt
twee theelepels suiker
vijf teentjes knoflook

Met alles is natuurlijk te variëren om er je eigen smaak aan te geven. Het is vooral een kwestie  van proeven en uitproberen. Dit is wel voor een grote hoeveelheid maar het is afgesloten wel een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Eet smakelijk!!!!

maandag 3 september 2012

mexicaanse ovenschotel

Ingrediënten:

1 zak tortilla chips
1 zak geraspte kaas
 1 zak mexicaanse roerbak groenten
300 gram gehakt
1 zakje tacokruidenmix
eventueel chilisaus

Bereiden:

Bak het gehakt rul, en roerbak de groenten mee.
Maak de kruidenmix aan zoals op de verpakking staat en doe het bij het gehakt mengsel. Ik doe er altijd wat chilisaus bij voor de pit.

Neem een grote ovenschaal, vet die in met olie en strooi op de bodem een laagje klein gemaakte tortilla chips.
Maak dan lagen, een laag gehakt/groentemengsel, een laag chips en een laag kaas. En dan weer een laag gehakt/groente, een laag chips en eindig met een flinke laag kaas. Doe op de kaas een paar kleine klontjes boter.

Half uurtje in de oven en smullen maar. Serveren met een grote schaal frissen salade.



kaas-uienbroodjes

Ingrediënten:

Deeg voor 500 gram brood (van broodmix of zelf maken met meel en gist)
4 grote uien in ringen
200 gram geraspte kaas
peterselie
theelepel sambal
eventueel klein blikje tomatenpuree


Bereiding:

Maak het deeg en laat het rijzen (ongeveer een uur), kneed het weer goed door en rol het uit tot een dunne vierkante lap. Leg de lap op een theedoek of een vel bakpapier.
Terwijl het deeg rijst, bak je de uien in een klein beetje olie en voeg je er de sambal aan toe.
Bestrijk de lap met een klein beetje olijfolie (en eventueel met de tomatenpuree) en strooi er geraspte kaas over.
Daaroverheen de uien verdelen en de lap met behulp van een theedoek of bakpapier oprollen tot een stevige rol.
Snijd er plakken van 1 1/2 tot 2 cm dik van en leg die op de bakplaat. Laat een half uur tot 3/4 uur rijzen.
strooi er dan nog wat kaas en peterselie over en bak ze in de oven.




Vietnamese loempiaatjes

Voor ongeveer 40 loempiaatjes

Ingrediënten:

40 loempia vellen (van de toko)
250-300 gram kipfilet in kleine reepjes
1 grote zak chinese wokgroenten of bamigroenten
tauge (zoveel als je erbij wilt doen)
100 gram rijstmie
1 theelepel sambal oelek

Bereiden:

Zet 2 pannen water op, als het water kookt laat de kipfilet reepjes dan heel kort even koken. In de andere pan doe je de rijstmie en je haalt de pan van het vuur, roer even door en  laar 2 minuutjes staan.
Bak de groenten en tauge even kort in de wokpan met een scheutje olie en roer de sambal en de kip erdoor.
Neem telkens een loempiavel, leg er een hoopje van het groente/kipmengsel op en vouw de vellen dicht.

Bak ze in de frituurpan een paar minuutjes op 160 graden, laat ze uitlekken en bak ze dan nog een paar minuutjes op 180 graden.

Serveer met chilisaus of pindasaus.


boterkoek


Ingrediënten

250 gram bloem250 gram boter150 gram suikersnufje zout



Bereidingswijze

Smelt de boter in de magnetron tot het vloeibaar is en meng dit met de bloem, suiker en zout. Giet het in een boterkoekvorm en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC.




Citroen schuimtaart


Ingrediënten:

Voor de bodem:

250 gram biscuitjes (malen in de keukenmachine of kapot slaan met de deegroller)
200 gram roomboter

Voor de vulling:


Sap van 3 citroenen
Rasp van 1 citroen (alleen als je zeker weet dat je biologische onbehandelde citroenen hebt)
400 gram (1 blikje) gecondenseerde zoete melk
6 ei-gelen

Voor de Schuimlaag:

6 eiwitten
200 gram kristalsuiker of poedersuiker (ik gebruik zelf 50/50)
1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden

Smelt de roomboter en roer door de biscuitjes heen, doe in een springvorm en zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt

Klop de eigelen totdat ze romig zijn en giet langzaam het citroensap erbij terwijl je roert. Voeg dan de gecondenseerde melk en de citroenrasp toe. Roer door elkaar.

Giet de vulling op de bodem. Zet de bodem in de oven en bak op 100°C voor 20 – 25 minuten of totdat de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C.

Stop de eiwitten in een grote, schone, droge kom. Voeg het zout toe en klop met een elektrische mixer totdat de eiwitten luchtig zijn. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe en klop elke keer nadat je een lepel suiker hebt toegevoegd. Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst. Om te controleren of het schuim goed is, kun je de kom ondersteboven houden (het schuim blijft als het goed is gewoon op z’n plaats).
Je kunt het eiwitschuim over de afgekoelde taart verdelen met een garneerspuit, maar je kunt het ook met een lepel op de taart scheppen. Als je het met een lepel op de taart schept, kun je er daarna met een mes mooie golven in maken.
Zet de taart in de oven en bak voor 10 – 15 minuten (ik heb de taart 20 minuten in de oven laten staan) of totdat het schuim kleur gekregen heeft. Serveer warm of koud (wij vonden de taart koud het lekkerst).