zondag 13 september 2015

Bananencake

Op de fruit schaal lag een 4tal overrijpe bananen en aangezien ze hier in huis bananen al niet meer eten met een bruin vlekje op de schil besloot ik er vansnr bananen cake mee te maken.

Ingrediënten

260 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
1 eetlepel vanille suiker
165 gram basterdsuiker
2 theelepels kaneel
115 gram zachte boter
2 eieren
4 overrijpe bananen geprakt tot puree

Verwarm de oven voor op 175 graden en beboter een cakevorm.

Meng de bloem met de boter, bakpoeder en zout.
Voeg de eieren toe en als dat goed gemengd is in delen de suiker.
Meng als laatste de bananen puree met de kaneel en vanille suiker er door heen en giet het in de bakvorm.

Ongeveer 60 minuten bakken.

Eet smakelijk.

vrijdag 21 augustus 2015

Zoete melk broodjes

Ingrediënten

500 gram tarwebloem
1 ei
50 gram boter
30 gram verse gist
250 ml melk
20 gram suiker
10 gram zou

Gist in een grote mengkom en klein beetje vocht toevoegen.  Dit met spatel mengen to de gist is opgelost.
Bloem, boter , zout rn suiker toevoegen.  Al knedend het ei toevoegen en het vocht in delen tot er een goed deeg ontstaat.

Als het los komt van de kom en je een bal kunt vormen 15 minuten kneden op je werkblad.
Het deeg in stukjes van 15 gram verdelen en die in en bolletje rollen.
20 minuten rijzen en opnieuw in een bolletje rollen.  Dan 30 minuten laten rijzen.

Op een ingevette bakplaat iets plat drukken en met losgeklopt ei bestrijken.  Weer rijzen ongeveer 55 minuten.

Oven voorverwarmen op 240 graden.

Nogmaals met ei  bestrijken.

8 tot 10 minuten bakken

dinsdag 2 juni 2015

Sable au citron

Op de Facebook groep over bakken waar ik lid van ben is deze maand Franse Patisserie het thema.
Ik bakte gisteren maar eens Franse koekjes om mee te  beginnen.

Ingrediƫnten:
150 gram  poedersuiker
2 eidooiers
150 gram roomboter
250 gram  bloem
Zakje vanille suiker of wat verse vanille
Snufje zout
Rasp van 1 citroen


Bereiding:
Mix de eidooiers en de vanille suiker.  Smelt de roomboter en mix die er ook door.
Kneed daarna het zout,  de vanille, de citroenrasp en de bloem er door en maak een bal van het deeg.
Laat tussen plastic folie en uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit en steek er koekjes uit of maak er een rol van een snijd daar plakjes van.
Leeg ze op de bakplaat niet te dicht bij elkaars.
Bak in ongeveer 15 minuten tot ze vanuit de randen gaan kleuren.
Let op ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen.
Laat ze afkoelen op een rooster.

dinsdag 12 mei 2015

Mueslikoekjes

In een kerst pakket van 1 van de kinderen zat een doos biologische muesli met rozijnen,  cranberrys en verschillende noten.
Omdat ik niet zo van de muesli ben en er sowieso al een aangebroken verpakking in de kast stond,  had Ik deze doos in mijn bak kast gezet.

Vandaag bedacht ik dat ik wel eens waar er mee kon doen.
Om te beginnen maar eens mueslikoekjes.

60 gram muesli
100 gram zelf rijzend bakmeel
75 gram vloeibare of gesmolten boter
1 eetlepel honing
50 gram bruine basterd suiker
Snufje zout
Theelepel koek kruiden

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.  Voeg de honing en de boter toe en vermeng alles goed.
Rol balletjes en druk die op de bakplaat goed plat.

Bak op 175 graden ongeveer 20 minuten,  haal ze van de bakplaat en laat ze op een vlakke ondergrond afkoelen.

En ik moet zeggen ze zijn heerlijk.  Boven verwachting lekker.  Knapperig van buiten em nog net wat chewy van binnen.

zondag 29 maart 2015

Cakejes

We hebben de keuken opgeknapt.  Gerestyled.
Onder andere een nieuw fornuis,  van een heel  oud gas fornuis met 2 mijn of meer werkende pitten en een gas oven met een eigen leven naar een goednieuw fornuis met ekektrische vonkontsteking en een ekektrische oven met grill.

Natuurlijk Wilde ik gelijk wat bakken.

Om aan de oven te wennen Bakte ik cakejes naar een recept van mijn moeder.

125 gr boter
125 gr suiker
125 gr zelf rijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eieren
Eetlepel citroen sap (en eventueel wat  rasp)

Mix de boter schuimig.
Voeg de eieren en melk toe en mix.
Voeg suiker en meel in beetjes toe en mix als alles erin zit nog 3 minuten goed door. Roer op het laatst de citroensap erdoor.

Vul de vormpjes en bak ongeveer 20 minuten op 170 graden.

Na het bakken kun je er cup cakes van maken door  er citroen glazuur  of iets van roomkaas of Boter crème op te doen.
Maar bij een kopje thee zijn ze zo ook heerlijk.

maandag 2 februari 2015

Caramel shortbread

Ingrediƫnten:


Voor de bodem:
120 gr boter
55 gr suiker
snufje zout
180 gr zelfrijzend bakmeel

voor de vulling:
60 gr boter
1 blikje gecondenseerde melk
4 el bruine basterdsuiker

voor de topping: 
200 gr melkchocolade
 Eventueel 40 gr witte chocolade om te versieren

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereidingswijze
Bereiding bodem:
verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter suiker en zout romig. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix tot al het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette bakvorm met het deeg. prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar.

Bereiding vulling:
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en de suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Als alle suiker opgelost is,zet je het vuur hoger en blijf je kloppen met een garde. Breng dit mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamel vulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet dit in de koelkast om af te koelen.

Bereiding topping:
Wanneer de caramel is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain marie. Zodra alle chocolade is afgekoeld haal je de kom van het pannetje water. Zet deze aan de kant en laat het even iets afkoelen. Doe de witte chocolade ondertussen in een wegwerpspuitzakje, leg deze in de magnetron en smelt hierin de chocola. Ondertussen is de melkchocolade wel afgekoeld. giet dit in de vorm en verspreidt dit egaal over de caramel. Knip nu het puntje van je spuitzak eraf en spuit lijnen van links naar rechts over de bodem heen. Pak een mes of een prikker en haal deze van boven naar beneden door de laag chocolade. Zo ontstaat het patroon van de taart. Zet je taart in de koelkast zodat de chocolade laag hard kan worden. Als het hard geworden is kan je het uit de koelkast halen en dan.... SMULLEN MAAR!!