zaterdag 8 december 2012

Bûche de Noël

Een cakerol gevuld met een rijke chocolade-roomglazuur en gedecoreerd als een boomstam. 
Dit is een kersttraditie in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (Yule log). 
De cake stelt een houtblok (kerststronk) voor die op het vuur gegooid kan worden. 
Een heerlijke cake en een prachtig dessert voor Kerst! 



Ingrediënten


  • 125 gr kristalsuiker
  • 4 eieren, gesplitst
  • 60 gr boter, zacht
  • 100 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel lauw water
  • snufje zout

  • Chocolade-roomglazuur:
  • 150 gr boter, zacht
  • 200 gr poedersuiker
  • 100 gr pure chocolade, in stukjes
  • cacaopoeder, om te bestuiven


Bereidingswijze

Voorbereiding: 45 minutenBereiding: 12 minuten
Bûche de Noël (boomstammetje voor Kerst)


Amandelspijs

Het is heel goed te doen om zelf amandelspijs te maken.


Ingredienten:

• 250 gr. gepelde amandelen
• 250 gr. suiker
• 1½ ei
• ½ theel. citroenrasp
• citroensap

Bereidingswijze:


 Als de amandelen nog niet gepeld zijn, week je ze los in kokend water. Spoel ze vervolgens af, zodat de velletjes gemakkelijk loslaten. Laat de amandelen voor gebruik drogen.
Maal de amandelen met een kaas- of amandelmolentje fijn.
 Doe het citroensap, de suiker, het losgeklopte ei en de citroenrasp erbij. Meng het goed door elkaar en maal de massa daarna nog een keer.
Dek de amandelspijs goed af in vershoudfolie en laat dit minimaal een paar dagen in de koelkast  rijpen.
Je kunt het enkele weken bewaren in de koelkast.



KerstStol

Als je er even wat tijd en energie in steekt is het heel goed te doen om zelf een Kerst Stol te maken, wel zo lekker en je weet dat wat er in zit.

Maak hem bij voorkeur een dag of 2 voor de kerst, dan is hij met de kerst op zijn lekkerst.

Ingrediënten:

200 gram amandelen
100 gram gekonfijte sinaasappelschil (kun je zelf maken, maar alleen als je echt zeker weet dat er geen was op de sinaasappelen zit)
250 gram blanke rozijnen
 120 gram krenten
 100 gram sukade
 1 borrelglas rum (is te vervangen door een andere drank naar smaak of zonder alcohol door water)
 300 gram bloem
 60 gram verse gist
 1/4 theelepel zout
 2 zakjes vanille suiker
 2 eieren
250 gram boter
 1 dl melk (is vervangbaar door sojamelk oid)
 100 gram amandelspijs (hiervoor zal ik later het recept geven, maar is ook kant en klaar te koop)
 30 gram poedersuiker
 1 citroen

Bereiding:

De amandelen en gekonfijte sinaasappelschil grof hakken en samen met de rozijnen, krenten en sukade met de rum in een kom vermengen. Afgedekt 1 nacht laten staan. De bloem met de opgeloste verse gist, zout en vanillesuiker in een kom mengen. Een ei, 150 gram zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de handen goed kneden. Een half uur laten rusten. Dan verder met de hand kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats 45 minuten laten rijzen. De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. Het deeg telkens flink uitdrukken en omvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten. Het deeg tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm uitrollen. De spijs in een grote rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken. Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken. De stol op een ingevet bakblik leggen. De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. In het midden van een warme oven schuiven en in 60 minuten gaar en lichtbruin bakken op 180 graden. De rest van de boter zacht roeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.

Je kunt er ook kleine stolletjes van maken of het geheel in een tulbandvorm doen.
  
Als de stol nog iets warm is er poedersuiker over strooien.

Eet smakkelijk!