dinsdag 29 november 2022

#foodblogswap Brownies met walnoten

Deze maand mocht ik iets maken van het blog van gezin over de kook.
Omdat manlief graag iets lekkers heeft tijdens het voetballen kijken en al tijden vraagt wanneer ik weer eens iets met walnoten ga bakken, heb ik gekozen voor het recept van authentieke Brownies met walnoten.

Als extra twist heb ik ongeveer een derde van de chocolade vervangen door witte chocolade en er kleine stukjes witte chocola door gedaan.

Ze zijn hier erg goed ontvangen.

Ingrediënten:
75 gram gehakte walnoten en een handje halve voor erbovenop
65 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
Ongeveer 75 gram chocolade (ik had 50 gram puur en 25 gram witte)
Een beetje gehakte witte chocolade
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
100 gram bloem
Snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 hete lucht

Mix de boter romig met de vanillesuiker en voeg de poedersuiker in delen toe.

Smelt de chocolade au bain marie.

Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Het volgende ei pas als het eerste volledig opgenomen is.
Mix de gesmolten chocolade erdoor.

Haal de kom onder de mixer vandaan en zeef de bloem er boven. Spatel de bloem erdoor en daarna de gehakte walnoten en stukjes chocolade.
Leg de halve walnoten er op.

Giet het mengsel in een ingevette of met bakpapier beklede brownie vorm en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
Laat in de vorm eerst een kwartiertje afkoelen en stort daarna op een rooster om verder af te koelen.

Snijd in stukken en enjoy!




vrijdag 11 november 2022

cannelloni met ragu

Voor mijn verjaardag heb ik een pasta machine gekregen. Die wilde ik dus graag uitproberen.
Ingrediënten:
Pasta deeg van 300 gram 0.0 bloem,3 eieren en een scheutje olijfolie en een beetje zout.

Voor de ragu:
300 gram gehakt
1 fijne gesneden punt paprika
1 fijngesneden rode ui
1 blik tomatenblokjes met kruiden
Zout en peper
Olijfolie

Voor eroverheen:
Gerapste kaas

Maak het deeg en laat het rusten.
Maak ondertussen de ragu door het gehakt rul te bakken, de ui en paprika toe te voegen. Dan de tomaten erbij en zout en peper naar smaak. Even lekker laten pruttelen.
Het deeg door de machine halen en daar ging het mis. Het deeg ging er wel in naar kwam er niet meer uit. Zat ook geen handleiding bij, dus deze gaat terug en er komt een betere.
Uiteindelijk het deeg met de deegroller uitgerold en er vellen van gesneden. 
 Oven op 190 graden voor verwarmen.

Pan heet water opzetten en aan de kook brengen met beetje zout.

Deeg vellen  per 3 erin en dan 1tot anderhalve minuut koken.
Goed uitlaten lekken en als ze allemaal klaar zijn gaan vullen en oprollen. 
In een ovenschaal, de rest van de saus erover verdelen en bestrooien met de kaas.

Stom genoeg geen foto gemaakt van het gerecht toen het klaar was.
We hadden honger.
De ragu was overheerlijk, de deeg vellen hadden nog dunner uitgerold moeten worden. Ja daarom wilde ik ook een pasta machine.
Maar goed de ragu houden we erin en als de nieuwe machine er is een nieuwe poging.


woensdag 2 november 2022

#foodblogswap oktober, bagels

Deze maand mocht ik koken van K van Koken.
Een uitgebreid foodblog met onder andere veel Portugese recepten.

Ik koos voor de bagels, New York style omdat ik bagels al een poosje op mijn to do list had staan.

Het is verrassend weinig werk vind ik, met een lekker resultaat.

Ingrediënten voor 6 bagels:
350 gram bloem (ik gebruik nooit bloem om brood te bakken, maar het resultaat is er prima mee)
160 gram lauw water
18 gram suiker (ik was bang dat het te zoet zou zijn, maar zeker niet)
6 gram zout
12 gram verse gist (ik gebruikte 1 zakje gedroogde gist)

Voor de Topping:
Een half losgeklopt ei met wat water
1 theelepel grof zeezout
2 eetlepels Sesamzaadjes (had ik verkeerd gelezen, dus ik had theelepels gedaan)
1eetlepel maanzaad (had ik niet in huis, dus weggelaten)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:
Maak van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg. Ongeveer een kwartier kneden. 
Vorm een bal en laat in een met olie ingevette schaal ongeveer een uur rijzen.

Meng ondertussen de droge ingrediënten voor de Topping en klop het halve ei met wat water los.
Na het rijzen:
Duw alle lucht uit het deeg, veel het in 6 en maak 6 bolletjes.
Laat deze ongeveer 10 minuten rusten.
Bedek een bakplaat met bakpapier of vet deze in.
Zet een pan water op om te koken en verwarm de oven voor op 225.

Maak een gat in het midden van elk bolletje. Rol het gat tot het ongeveer 3 cm is.

Leg met een schuimspaan de bagels per 2 of 3 (afhankelijk van de diameter van je pan) 1 tot 2 minuten in het kokende water, draai ze halverwege om. Leg ze dan na goed uitlekken op de bakplaat.
Als ze alle 6 klaar zijn, bestrijken met het ei en de Topping erover strooien.
Ongeveer een 15 minuten bakken.
Laten afkoelen op een rooster

Zeker voor herhaling vatbaar.