woensdag 30 december 2020

foodblogswap: gevulde champignons

Het was weer tijd voor de maandelijkse foodblogswap en ik mocht wat maken van foodquotes. Weer heel moeilijk kiezen uit al dat lekkers.  Maar omdat ik voor het menu op  kerstavond nog een tussengerechtje zocht, heb ik gekozen voor de

Ik heb weinig aan het recept veranderd, alleen wat toegevoegd. 

Wat heb je nodig voor 4 personen:
4 kastanje champignons
Roomboter 
teentjes knoflook
Peper
Zeezout
Verse peterselie
Paneermeel
Kruidenboter
En een paar champignons

Haal de steeltjes uit de kastanje champignons en hak ze fijn. 
Hak ook de champignons fijn en de knoflook. 
Bak het in de boter gedurende een paar minuutjes.
Haal de pan van het vuur en voeg wat paneermeel toe (kijk zelf even hoe dik je het mengsel wil) Voeg peper en zee zout naar smaak toe. 
Verwarm de oven op 180 graden.
Leg in elke kastanje champignon en klontje kruidenboter, verdeel het mengsel erover en zet het en kwartiertje in de oven. 
Ik ga dit zeker vaker maken,  het viel erg in de smaak,  maar de volgende keer doe ik er denk ik een beetje kaas over om het gerecht wat kleur te geven. 

Eet smakelijk!


woensdag 23 december 2020

winterwonderland cakes

In 1 van de kerstpakketten van Riche zat een siliconenvorm, ik dacht voor chocolaatjes,  maar de bedoeling was hele kleine cakejes.
Daarnaast een bakje met sucade, kersen en gesuikerde sinaasappel schil en een zak met winterwonderland cakemix.
Ik dacht laat ik die maar eens maken.  Er moest 300 gram boter en 5 eitjes bij en de inhoud van het  bakje moest klein gesneden. 

Beslag gemaakt, plakzooi erdoor en in de vorm. Daar ging nog geen kwart van het beslag in,  dus mijn eigen muffin vormen er maar bijgepakt. Met het laatste restje papieren cakevormpjes en aangevuld met siliconen.

En ik moet zeggen,  het rook al snel heel erg lekker en ze smaken ook verrukkelijk.

zaterdag 19 december 2020

kerstkoekjes

Ingrediënten:
200 gram bloem
100 gram donkere basterdsuiker
150 gram zachte  roomboter 
Zakje vanille suiker
Theelepel kaneel 
Theelepel gemalen kruidnagel

Verder nodig:
Kerst uitsteekvormpjes
Deegroller

Meng eerst de droge ingrediënten goed door elkaar.  Kneed er vervolgens de boter door.
Maak een bal van het deeg en laat dit in plastic folie in de koelkast een uur rusten. 
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol steeds 1 stuk uit op een bebloemd werkvlak.
Verwarm de oven op 160 graden onder/ boven warmte. 
Steek de figuurtjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Ik had met deze hoeveelheid mijn grote (90 cm) bakplaat vol,  dus bij een normale oven zul je 2 bakplaten kunnen vullen. 

Bak ongeveer 15/20 minuten.
Let op,  de koekjes worden pas bros als ze uit de oven zijn. 

zondag 13 december 2020

desembrood uit de romertopf

400 gram duits land meel
100 gram desem
6 gram zout
10 gram roomboter
330 gram water

Voor de bereidingswijze zie wit brood in de romertopf. 
De tweede rijs gedurende minimaal 12 uur in de koelkast doen. 


vrijdag 27 november 2020

foodblogswap: cinnamon rolls

Na heel lange tijd doe ik weer mee met de foodblog swap.
Ik mocht wat maken van Elsarblog.
Het was moeilijk kiezen,  maar ik heb gekozen voor de Cinnamonrolls
Ik wil het recept altijd graag zo veel mogelijk aanhouden en geen grote veranderingen aanbrengen. 
Omdat ik iets kleins wilde maken,  omdat manlief in een fase van ik wil wat kilo's kwijt zit,  heb ik gekozen voor kleine rolletjes en in plaats van een bladerdeegrol, 4 plakjes bladerdeeg gebruikt.
Toen manlief thuis kwam at hij er gelijk flink wat op en zijn commentaar was dat ze wel wat groter hadden gemogen.

Ik gebruikte:
4 plakjes roomboter bladerdeeg
Een flinke schep roomboter,  die ik in de magnetron liet smelten
2 eetlepels suiker
2 flinke theelepels kaneel
En stuk of 15 in stukjes gebroken walnoten. 

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Rol de plakjes iets dunner.
Bestrijk met de gesmolten boter,  bestrooi met de dit elkaar gemengde kaneel en suiker.
Daarover heen wat walnoot stukjes.
Rol de plakjes op en snijd er ongeveer 1cm dikke plakjes van.  
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten (bij mij waren ze na een god 15 minuten al klaar)
Enjoy!

wit brood uit de romertopf

Vanmorgen brood gebakken in de romertopf in de oven van het nieuwe fornuis. Er kunnen wel 4 of meer romertopfs in. 

Deeg gemaakt van:
500 gaan tarwebloem
1 zakje gist
10 gram suiker
25 gram roomboter
325 gram lauw water

Laten kneden in de BBM, dit duurt 14 minuten bij de mijne.
Daarna in een bebloemde bak met een douchemuts afgedekt ongeveer een uur in de vensterbank laten rijzen. 
Daarna de lucht eruit geduwd een 20 minuten laten rusten. 
Gevormd en in de met bakpapier beklede romertopf gedaan.  
Een half uur in de vensterbank laten rijzen. Ingesneden en de romertopf in de koude oven gezet.  De oven op 225 (alleen boven/ onderwarmte) en toen de oven op temperatuur was(bij mij na ongeveer 20/25 minuten) de deksel van de romertopf afgehaald en de oven terug gezet naar 200.
Nog een 15 minuten laten bakken.

Gelijk uit de romertopf halen en af laten koelen op een rooster. 

zaterdag 7 november 2020

boterkoek met caramel en pecannoten

Gisteren mijn nieuwe oven voor het eerst gebruikt.  
Een appeltaart en een boterkoek gebakken. 
Maar niet zomaar een boterkoek. 
1 met stukjes caramel en pecannoten. Ik kreeg het recept van een Amerikaanse vriendin. 

Ingrediënten:
200 gram kristal suiker
250 gram bloem
200 gram roomboter
Snufje zout
Half ei,  de Andere helft losgeklopt om het deeg te bestrijken
85 gram caramel blokjes
85 gram kleingehakte pecannoten en en stuk of 20 voor decoratie

Maak een deeg.
Klop eerst de boter met de suiker romig,  voeg het ei toe.  Daarna het zout en de bloem en kneed tot een soepel deeg.  Kneed er daarna de gehakte noten en de caramel door en laat een half uur in de koelkast rusten. 
Beboter en bebloem een boterkoekvorm met losse bodem. 
Verwarm de oven voor op 190 met boven en onderwarmte of 175  met hete lucht.
Bekleed de vorm met het deeg,  bestrijk met ei en leg de noten er in een leuk patroon op. 
Ik had deeg over, dus heb nog kleine koekjes erbij gemaakt in siliconen vormpjes. 
Bak ongeveer 25 minuten.

maandag 12 oktober 2020

de draad weer oppakken

Lange tijd was ik erg inactief hier. 
Door ziekte,  verbouwing,  familieomstandigheden en meer lukte het niet om met recepten bezig te zijn. 
Begin november moeten de verbouwingen over zijn en komt ook mijn nieuwe fornuis.  Dan ga ik weer lekker aan de slag met koken en bakken. 

Dan ga ik:
Heel veel bakken en koken. 
Uit elk boek in mijn kookboeken verzameling minstens 2 recepten maken. 
Uit  de brood bakboeken elke week een brood tot ik alle broden in elk boek gehad heb. Maar dan zijn we wel heel veel weken verder. 
Veel nieuwe ingrediënten uit proberen.

Kortom,  er zit van alles in de pen. 


zaterdag 6 juni 2020

pangsit (soort van)

In de vriezer had ik nog loempia vellen en we hadden erg zin in iets hartigs.

8 loempia vellen in 4 gesneden. 
300 gram gehakt
Gesnipperd uitje 
Paprika in hele kleine stukjes
4 theelepels sambal
Wat gember
4 tentjes knoflook
Zout
Peper
Chili vlokken

Het gehakt mengen met de rest.
De vellen onder een natte doek bewaren.

De bedoeling is bolletje gehakt in velletje,  3 hoek vouwen en dan plooien. 
Manlief vond dat dat veel te lang duurde en dus gingen we over opde loempia techniek.  Rolletje gehakt,  zijkanten maar binnen en oprollen. 
Dat ging veel vlugger.  

Dan op 160 graden in de frituur tot ze goudbruin boven drijven en smullen maar.