donderdag 29 april 2021

foodblogswap April: Kip kerriesalade

Deze keer mocht ik wat maken van het blog van Claudia.
Omdat ik voor Koningsdag wat hapjes wilde maken en we dol zijn op Kipkerriesalade  maar deze eigenijk teveel calorieën heeft,  koos ik voor haar versie van kipkerriesalade

Ik liet de ananas eruit,  simpel weg omdat ik dat niet in huis had een de rest wel. 

Ingrediënten:
Ongeveer 125 gram gerookte kipfilet
200 gram  griekse yoghurt 
1 stengel heel klein gesneden bleekselderij
1 flinke theelepel kerriepoeder
1 theelepel citroen sap
Peper en zout naar smaak

De kip klein snijden.  De yoghurt met het kerrie poeder en citroensap mengen. De kip en bleekselderij erdoor mengen. Peper en zout naar smaak en dan een uurtje laten rusten in de koelkast in de smaken goed te laten vermengen. 
Heerlijk met toastjes bij de borrel,  maar ook op brood. 
Ik was bang dat ze het hier niet kekker zouden vinden omdat ze de mayonaise smaak zouden missen,  maar het tegendeel was waar, ik kon met moeite zelf nog een toastje beleggen.  Gaat zeker vaker gemaakt worden.

maandag 26 april 2021

Andana kebab met Turks brood

Vandaag maakte  Andana Kebab met Turks brood.
Ingrediënten voor het brood:
500 gram Amerikaans tarwemeel
325 gram water
7 gram instant gist
1,5 theelepel suiker
10 gram zout

1 ei, losgeklopt met wat melk
Sesamzaadjes
Maak een deeg en laat rijzen tot het verdubbeld is. (Ongeveer 30 tot 60 minuten)
Druk het post en rol het uit op een bakpapier. 
Na 30 minuten iets van de rand met de vingers induwen zodat er een rand ontstaat.
Insmeren met het ei mengsel. Met een vork een gaatjespatroon prikken en met sesam zaadjes bestrooien. 
Weer 30 minuten laten rijzen, ondertussen de oven voorverwarmen met de bakplaat erin ( of de brood steen) en een metalen bakje op de bodem. 
Na het rijzen, met bakpapier en al de oven in,  in het bakje heet water gieten en 12/18 minuten bakken. 

Ingrediënten voor de Andante Kebab:
500 gram gehakt naar keuze
Een halve eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels peterselie
2 theelepels knoflookpoeder of 1  teentje knoflook
Chili vlokken naar smaak
Zout en peper naar smaak
1 fijn gesnipperde ui
2 eetlepels paneermeel

Meng alles goed door elkaar en maak er rolletjes van. Steek als je ze op de bbq wilt doen in elk rolletje een sateprikker. Laat de rolletjes en uurtje opstijven in de koelkast.
Bak ze op de BBQ of in de grillpan 
Wees gul met de smaak makers. 
Ik had er sla en paprika bij en knoflook en coctail saus.

donderdag 1 april 2021

hazelnootschuim gebakjes

Omdat in gekochte hazelnoorschuimgebakjes vaak au weinig schuim zit,  ze maar eens zelf gemaakt.

Voor 6 gebakjes
Ingrediënten:
Voor het schuim:
3 eiwitten
Snufje zout
100 gram  fijne suiker
60 gram gehakte hazelnoten
50 gram poedersuiker
8 gram maizena

Voor de botercreme:
250 zachte roomboter 
60 gram poedersuiker
50 ml espresso
25 gram kristal suiker

Klop de eiwitten met het zout stijf.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe. 
Meng de hazelnoten met de poedersuiker en maïzena en meng dit er voorzichtig door.
Spuit 12 cirkels op bakpapier op de bakplaat en spuit de rest van het mengsel er ook op. 
Teken de cirkels eventueel met behulp van een glas.
Bak een  uur op 135 graden,  zet de oven uit en laat 8 uur in de oven staan.

Leg de 12 cirkels apart en maak de rest van het schuim fijn. 

Maak de botercreme. Mix de boter met de poedersuiker glad 
Sure de kristalsuiker bij de espresso, roer goed door en laat  afkoelen.
Meng de banketbakkersroom door de boter en meng ook de afgekoelde espresso erdoor. 

Spuit op 6 cirkels een laagje botercreme en leg de andere cirkels erop.  Spuit daarop ook botercreme. Bestrooi de zijkanten met het fijngehakte schuim ( of rol ze erdoorheen).
Steek eventueel een chocolaatje in de bovenkant en laat goed opstijven in de koelkast.
Tip: het zijn geen handige gebakjes om op de eerste warme lentedag op een lsnge autorit mee te nemen zonder koelbox.