zaterdag 9 april 2022

chocolade tulband

Ingrediƫnten:
200 gram zachte roomboter
200 gram suiker
1/4 theel zout
2theel vanille extract
4 eieren (ik had omdat ik ook meringue rol gemaakt had, 4 dooiers en 2 hele eieren, dat maakt de cake waar vaster)
200 gram bloem
1 1/2 theel bakpoeder
40 gram cacao poeder
40 gram suiker
75 ml melk
100 gram klein gehakte chocolade

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix de suiker, boter en zout ongeveer 5 minuten tot het een romige massa is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe tot het een luchtige mix is.
Spatel de bloem en het bakpoeder erdoor.
Maak een mengsel van het e cacaopoeder, de suiker en de melk en spatel dat er ook door.
Als laatste voorzichtig de chocolade erdoor spatelen.
Vul de vorm en bak ongeveer 60 tot 70 minuten.
Als een sate prikker er droog uitkomt is de cake gaar.
Laat in de vorm kort afkoelen op een rooster. Stort dan uit en laat verder afkoelen op het rooster.

walnoot meringue rol

Ingrediƫnten:
Voor de rol:
4 eiwitten
Snufje zout
175 gram suiker
2 theelepel oploskoffie
 50 Klein gehakte walnoten.

Voor de vulling:
250 ml slagroom
Zakje klopvast
Ongeveer 60 gram geraspte chocolade
50 gram klein gehakte walnoten
Zakje vanillesuiker 

Sla de eiwitten met het zout tot zachte pieken, voeg in delen de suiker en koffie toe en mix tot stijve pieken.
Strijk het schuim uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en strooi de gehakte walnoten erover.
Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
Leg een vel bakpapier op het schuim als het uit de oven is, leg er voorzichtig een plank op een draai het geheel om, zodat de onderkant boven is.
Laat het bakpapier zitten tot de schuim plak volledig afgekoeld is.

Maak de vulling:
Sla de slag ruim met de vanille suiker en klopvast stijf. Roer er voorzichtig de chocolade door.
Bestrijk de volledig afgekoeld Action plak met de slagroom en verdeel er de walnoten over.
Rol met behulp van het bakpapier voorzichtig op.
Laat minimaal een uur in de koelkast stevig worden.
Eventueel kun je de bovenkant versieren met gesmolten chocolade of nootjes of toetjes slagroom.

vrijdag 1 april 2022

stokbroden

Stokbroden:
500 gram bloem
300 gram handwarm water
Zakje gedroogde gist
10 gram zout

Meng alles tot een soepel deeg. Smeer een kom in met olie en leg daar het deeg in ( even een bol van maken) huishoud folie en theedoek erover en ongeveer een uur laten rijzen tot het verdubbeld is.
Dan op een met bloem bestrooid  werkvlak de lucht eruit duwen en in de lengte en breedte dubbelvouwen. Bol van maken en 15 minuten afgedekt laten rusten.
Dan vormen tot stengels. Op het bakpapier leggen wat je tussen de stengels omhoog trekt zodat ze elkaar niet raken. Weer 30 tot 45 minuten laten rijzen. Ondertussen de oven op 225 voor verwarmen met een lege braadslee of vuurvaste schaal op de bodem. 
De broden insnijden, de bovenkant met wat water bestrijken en er eventueel sesam zaadjes overheen strooien.
Met bakpapier in de oven, kokend water in de schaal of slee. 15 minuten bakken. Dan de schaal met water eruit en als ze al erg bruin zijn de oven wat lager. En nog 10 minuten.
Ze zijn gaar als kloppen op de onderkant een hol geluid geeft.
Af laten koelen op een rooster,  zonder het bakpapier.

Ik gebruik voor het bakken een stokbroden vorm, maar zonder kan het ook prima.