zaterdag 8 december 2012

KerstStol

Als je er even wat tijd en energie in steekt is het heel goed te doen om zelf een Kerst Stol te maken, wel zo lekker en je weet dat wat er in zit.

Maak hem bij voorkeur een dag of 2 voor de kerst, dan is hij met de kerst op zijn lekkerst.

Ingrediënten:

200 gram amandelen
100 gram gekonfijte sinaasappelschil (kun je zelf maken, maar alleen als je echt zeker weet dat er geen was op de sinaasappelen zit)
250 gram blanke rozijnen
 120 gram krenten
 100 gram sukade
 1 borrelglas rum (is te vervangen door een andere drank naar smaak of zonder alcohol door water)
 300 gram bloem
 60 gram verse gist
 1/4 theelepel zout
 2 zakjes vanille suiker
 2 eieren
250 gram boter
 1 dl melk (is vervangbaar door sojamelk oid)
 100 gram amandelspijs (hiervoor zal ik later het recept geven, maar is ook kant en klaar te koop)
 30 gram poedersuiker
 1 citroen

Bereiding:

De amandelen en gekonfijte sinaasappelschil grof hakken en samen met de rozijnen, krenten en sukade met de rum in een kom vermengen. Afgedekt 1 nacht laten staan. De bloem met de opgeloste verse gist, zout en vanillesuiker in een kom mengen. Een ei, 150 gram zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de handen goed kneden. Een half uur laten rusten. Dan verder met de hand kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats 45 minuten laten rijzen. De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. Het deeg telkens flink uitdrukken en omvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten. Het deeg tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm uitrollen. De spijs in een grote rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken. Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken. De stol op een ingevet bakblik leggen. De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. In het midden van een warme oven schuiven en in 60 minuten gaar en lichtbruin bakken op 180 graden. De rest van de boter zacht roeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.

Je kunt er ook kleine stolletjes van maken of het geheel in een tulbandvorm doen.
  
Als de stol nog iets warm is er poedersuiker over strooien.

Eet smakkelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten