1.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakplaat met opstaande rand in en bedek met bakpapier. Vet dan het papier in.
2.
Klop de eidooiers met de suiker tot het een licht en romig mengsel is. Voeg de zachte boter, bloem, bakpoeder en een eetlepel lauw water toe. Mix goed door.
3.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een schone kom en met schone kloppers. Voeg 1/3 van de geklopte eiwitten toe aan het eidooiermengsel en schep dit er voorzichtig door. Herhaal met de resterende eiwit.
4.
Schep het beslag op de bakplaat en verspreid gelijkmatig.
5.
Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven.
6.
Haal uit de oven, laat 3 minuten staan en stort dan de cakelaag voorzichtig op een ander stuk bakpapier. Rol de cake vanaf de korte kant met het papier op.
Voor de chocolade-roomglazuur:
7.
Smelt de boter au bain marie (in een kom bovenop een pan zacht kokend water).
8.
Klop de boter in een andere kom zacht en romig. Voeg geleidelijk poedersuiker toe en mix goed door na elke toevoeging. Voeg de gesmolten chocola toe en mix door tot een glad mengsel.
Boomstam in elkaar zetten:
9.
Rol de cake voorzichtig uit. Besmeer met een dun laagje roomglazuur. Rol weer stevig op, met behulp van het papier.
10.
Snij aan een kant van de rol diagonaal een plak af, ongeveer 5cm lang aan de langste zijde. Dit wordt een tak op de boomstam.
11.
Besmeer de hele rol met roomglazuur, gebruik eventueel een paletmes om randjes in het glazuur te trekken (de schors van de boomstam).
12.
Zet het diagonale stuk cake op de cakerol, zodat het op een uitstekende tak lijkt. Bestrijk ook deze met roomglazuur.
13.
Trek lijnen in het glazuur met een vork, zodat het meer op de schors van een boom gaat lijken.
14.
Bestuif de hele boomstam met cacaopoeder. Decoreer naar wens, zoals bijvoorbeeld met besjes, paddestoel-schuimpjes, etc.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten