vrijdag 1 april 2022

stokbroden

Stokbroden:
500 gram bloem
300 gram handwarm water
Zakje gedroogde gist
10 gram zout

Meng alles tot een soepel deeg. Smeer een kom in met olie en leg daar het deeg in ( even een bol van maken) huishoud folie en theedoek erover en ongeveer een uur laten rijzen tot het verdubbeld is.
Dan op een met bloem bestrooid  werkvlak de lucht eruit duwen en in de lengte en breedte dubbelvouwen. Bol van maken en 15 minuten afgedekt laten rusten.
Dan vormen tot stengels. Op het bakpapier leggen wat je tussen de stengels omhoog trekt zodat ze elkaar niet raken. Weer 30 tot 45 minuten laten rijzen. Ondertussen de oven op 225 voor verwarmen met een lege braadslee of vuurvaste schaal op de bodem. 
De broden insnijden, de bovenkant met wat water bestrijken en er eventueel sesam zaadjes overheen strooien.
Met bakpapier in de oven, kokend water in de schaal of slee. 15 minuten bakken. Dan de schaal met water eruit en als ze al erg bruin zijn de oven wat lager. En nog 10 minuten.
Ze zijn gaar als kloppen op de onderkant een hol geluid geeft.
Af laten koelen op een rooster,  zonder het bakpapier.

Ik gebruik voor het bakken een stokbroden vorm, maar zonder kan het ook prima.

1 opmerking: