maandag 3 september 2012

Citroen schuimtaart


Ingrediƫnten:

Voor de bodem:

250 gram biscuitjes (malen in de keukenmachine of kapot slaan met de deegroller)
200 gram roomboter

Voor de vulling:


Sap van 3 citroenen
Rasp van 1 citroen (alleen als je zeker weet dat je biologische onbehandelde citroenen hebt)
400 gram (1 blikje) gecondenseerde zoete melk
6 ei-gelen

Voor de Schuimlaag:

6 eiwitten
200 gram kristalsuiker of poedersuiker (ik gebruik zelf 50/50)
1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden

Smelt de roomboter en roer door de biscuitjes heen, doe in een springvorm en zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt

Klop de eigelen totdat ze romig zijn en giet langzaam het citroensap erbij terwijl je roert. Voeg dan de gecondenseerde melk en de citroenrasp toe. Roer door elkaar.

Giet de vulling op de bodem. Zet de bodem in de oven en bak op 100°C voor 20 – 25 minuten of totdat de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C.

Stop de eiwitten in een grote, schone, droge kom. Voeg het zout toe en klop met een elektrische mixer totdat de eiwitten luchtig zijn. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe en klop elke keer nadat je een lepel suiker hebt toegevoegd. Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst. Om te controleren of het schuim goed is, kun je de kom ondersteboven houden (het schuim blijft als het goed is gewoon op z’n plaats).
Je kunt het eiwitschuim over de afgekoelde taart verdelen met een garneerspuit, maar je kunt het ook met een lepel op de taart scheppen. Als je het met een lepel op de taart schept, kun je er daarna met een mes mooie golven in maken.
Zet de taart in de oven en bak voor 10 – 15 minuten (ik heb de taart 20 minuten in de oven laten staan) of totdat het schuim kleur gekregen heeft. Serveer warm of koud (wij vonden de taart koud het lekkerst).Geen opmerkingen:

Een reactie posten