vrijdag 18 januari 2013

New York Cheesecake


Ingrediënten voor 1 taart voor ongeveer 10 personen

Ik heb de ingrediënten omgerekend vanaf het originele Amerikaanse recept en ietsjes afgerond. 
130 gr + 3 eetlepels bloem
400 gr suiker
2,5 tl citroenrasp
0,5 tl vanille-extract
3 eierdooiers
110 gr boter
1050 gr philadelphia of andere roomkaas 
1,5 tl geraspte sinaasappelschil
5 eieren
200 ml slagroom

Het recept schrijft een taartvorm van 24 cm voor, maar voor mij was de vulling ietsjes teveel voor de vorm. Ik adviseer een 26 cm te gebruiken, de taart wordt dan wel ietsjes lager... Maak bij een 26 cm vorm wel ietsjes meer deeg.

Voorbereiding

Zorg allereerst dat alle ingrediënten goed op kamertemperatuur zijn.
Doe 130 gram bloem in een kom, samen met 30 gram suiker. Voeg hierbij 1/4 theelepel vanille-extract en 1 theelepel geraspte citroenschil. Vermeng alle ingrediënten met elkaar, maar een kuil in het midden, en voeg hier 1 eierdooier en alle boter (110gr) bij. Prak met een vork alles goed door elkaar heen, en als het deeg niet goed kneedbaar is, kun je een eetlepel water toevoegen. Kneed even goed door, maar een bal van het deeg, en leg deze bal in plastic folie voor een uurtje te rusten in de koelkast.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°.
Vet de springvorm in met boter.
Doe in een flinke kom het een deel van de roomkaas en voeg hier een `scheut` suiker aan toe. Mix goed met een mixer. Voeg weer wat roomkaas toe en wat suiker en mix weer goed. Ga zo door totdat de  en de suiker op zijn. Voeg nu de overgebleven citroenrasp, de sinaasappelrasp en de drie eetlepels (gezeefde) bloem toe, en mix dit alles heel goed door.
Voeg de 5 eieren 1 voor 1 toe, terwijl je mixt. Voeg het volgende ei pas toe als het laatste goed is opgenomen. Voeg ook de overgebleven eierdooiers en het vanille-extract toe. Als laatste voeg de de slagroom toe en mix je nog eventjes door. 
Haal het deeg uit de koelkast, en rol 1/3 van het deeg uit op een bebloemd oppervlak. Maak je geen zorgen als dit niet lukt, het deeg is namelijk best nat en breekbaar (mij is het niet gelukt het uit te rollen). Lukt het niet, plak dan gewoon kleine stukjes deeg in de springvorm, totdat je de hele bodem van de springvorm hebt bekleed. Strijk het geheel glad met een lepel.
Bak de vorm in de voorverwarmde oven 15 minuten (bij mij was ie in 10 minuten) goudbruin, en laat de bodem iets afkoelen. Bekleed nu ook de randen van de springvorm met het deeg en zorg hierbij dat er geen gaatjes in de rand zitten. Verhoog de temperatuur van de oven tot 260° (het originele recept schrijft 290° voor, maar mijn oven gaat maar tot 260°).
Giet het cream-cheese mengsel in de vorm en bak deze voor 12-15 minuten op deze belachelijk hoge temperatuur. Verlaag hierna (zonder de oven open te doen) tot 90-100° (origineel 93°) en bak de taart nog een uurtje door.
Doe de oven hierna uit en doe de deur van de oven open. Laat de taart een half uurtje in de oven met de deur open staan, voordat je hem uit de oven haalt. Maak de springvorm pas open als de taart compleet is afgekoeld om breken te voorkomen.

Het lijkt een raar en onmogelijk recept, maar de taart wordt echt heerlijk! Toen ik bezig was dacht ik dat dit belachelijke recept nooit zou lukken, maar de taart is echt goed gelukt!  Lindy`s New York Cheesecake, Mother of all Cheesecake`s

Geen opmerkingen:

Een reactie posten